Kommentti: Kunta-alalla jo lähes avoin sota – hoitajien vaatimukset eivät taida sopimalla ratketa

4:31img
Mitä hoitajille maksetaan? Katso video!
Julkaistu 04.05.2020 16:44
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Hoitajaliitot Tehy ja Super kaatoivat vappuaattona valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan avustuksella sorvatun uuden työehtosopimuksen. Kaikki muut olisivat sen hyväksyneet. Nyt Tehyä syytetään jopa valheellisen tiedon levittämisestä, kun järjestö väitti, ettei sopimus olisi antanut edes yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Kunta-alan työehtosopimuksesta on neuvoteltu koko alkuvuosi, viimeinen kuukausi vapaaehtoisessa sovittelussa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Ratkaisuesityksen rauettua hoitajien vastustukseen kaikki kunta-alan järjestöt jatkavat entisillä sopimuksilla. Palkankorotuksia ei tule eivätkä kiky-tunnit poistu. Se herättää närää muissa ja paljastaa kunta-alan tulehtuneen työmarkkinatilanteen: hoitajaliitot vastaan kaikki muut.

Tehy:n puheenjohtaja Millariikka Rytkönen haukkui sopimusesityksen kauttaaltaan pataluhaksi sen jälkeen, kun Tehy:n hallinto oli sen hylännyt. Hänen mukaansa myös sopimuksen palkankorotustaso olisi jäänyt alle sen, mitä on sovittu muille aloille.

Muut torjuvat Tehy:n väitteet

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kiisti väitteen muita alemmasta palkankorotuslinjasta saman tien. Nyt myös työntekijäpuolta edustava JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch tyrmää blogissaan Rytkösen väitteen.

Karraschin laskelmien mukaan sopimus olisi tuonut parissa vuodessa samat vähän yli 3 prosenttia kuin muillekin.

JHL:n neuvottelujohtaja ihmettelee myös Rytkösen kritiikkiä  kiky-tuntien poistamisen aiheuttamista kompensaatioista. Kiky-tuntien poistosta on muissakin sopimuksissa jouduttu tekemään työnantajille joitain myönnytyksiä.

Ankaraa julkisuuspeliä ja syytöksiä

Julkisuuspeli kunta-alan neuvottelujen ympärillä kiihtyi vappuaattona entisestään. Muissa järjestöissä hoitajaliittoja paheksutaan julkisuuden kautta neuvottelemisesta. JHL:n Karrasch syyttää niitä jopa työmarkkinatapojen rikkomisesta.

– Vastoin vakiintuneita työmarkkinoiden hyviä pöytätapoja Tehy ja Super antoivat päätöksensä julkisuuteen jo ennen vastauksen antamista valtakunnansovittelijalle. Lisäksi nämä liitot esittivät välittömästi myös yksityiskohtaisia tietoja ratkaisuesityksestä, väritettynä omiin tarpeisiinsa. Oi aikoja, oi tapoja, kirjoittaa Karrasch blogissaan.

Hän puhuu "hurjista pilvilinnoista", joita Tehy:n ja Super:in johtajat ovat jäsenilleen luvanneet.

Sosiaalisessa mediassa tehyläiset puolestaan hyökkäävät ankarasti arvostelijoita vastaan. Henki on se, että rahaa muita suurempiin palkankorotuksiin kyllä löytyy, jos tahtoa on. Ainakin osa hoitajista tuntuu siihen uskovan.

Hajoaako pilvilinna talouskurimukseen?

Suomi on korona-viruksen takia poikkeustilassa ja talous suorastaan syöksykierteessä. Kunnat lomauttavat väkeä ja valtio velkaantuu ennätysvauhtia.

Muut kunta-alan työntekijäjärjestöt pelkäävät, että mitä kauemmaksi työehtosopimuksen syntyminen siirtyy, sitä vaikeampaa on saada edes nyt tarjottuja palkankorotuksia. Tehy ja Super haluavat silti enemmän vaikka väkisin. Apua toivotaan myös velalla pyörivältä valtiolta, vaikka sellaista ei ole luvattu.

Koronan ja valmiuslain takia lakko-asetta ei voi nyt käyttää. Hoitajaliitoissa todennäköisesti arvellaan, että aika jälkeen koronan olisi otollisempi hetki vaatia enemmän. Korona-tilanteen kestoa ei vain kukaan vielä tiedä.

Korona-epidemia on toki entisestään nostanut arvostusta hoitajien arvokasta työtä kohtaan, mutta kunnilla on nyt entistäkin vähemmän varaa maksaa suuria palkankorotuksia. Terveydenhoitojärjestelmään on koronan takia patoutunut paljon ei kiireellisiä hoidettavia. Voi olla, että hoitajien lakko heti akuutin koronan-kriisin jälkeenkään ei saisi kansalaisten sympatioita.

Riita ei ratkea normikonsteilla

Hoitajajärjestöjen taipumaton neuvottelulinja on ajanut tilanteen pahaan umpisolmuun.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tuskin puuttuu asiaan, jos tilanne ei nykyisestä muutu. Kuukauden sovittelu lienee kirkastanut kaikille, että nyt pöydässä olevilla eväillä sopimus ei synny.

Kuntatyönantaja voisi tietenkin tehdä sopimuksen muiden kuin hoitajajärjestön kanssa. Ne taas tuskin suostuisivat tekemään sopimusta ilman ehtoa, että jos hoitajille maksetaan enemmän, niin sama tulee kaikille muillekin. Riski kuntien taloudelle ei poistuisi.

Hoitajaliitot tuntuvat lietsoneen itsensä sellaiseen intoon, että normaaleilla neuvotteluilla sopimusta tuskin saadaan aikaan. Hoitoalalle olisi ollut ratkaisuesityksessä tarjolla jopa heidän vaatimansa oma sopimus, mutta sekään ei kelvannut, kun se olisi otettu käyttöön vasta siirtymä- ja valmisteluajan jälkeen vuonna 2022.

Tehy ja Super haluavat tavoitteidensa toteutuvan heti, tässä ja nyt, eikä tuota asennetta näyttänyt muuttavan edes kuukauden sovittelu.

Yksi viimeinen konsti voisi olla sovittelulautakunta, johon turvauduttiin hoitajien viime kertaisessa pahasti jumiutuneessa työtaistelussa vuonna 2007.

Nyt tilanne on lievästi sanottuna umpijumissa.

Myös se vaara on olemassa, että kun riita tavalla tai toisella joskus saadaan ratkaistua, ilmapiiri kuntapöydässä on entistä huonompi.

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto