MTV-reportaasi: Hoitajien historiallisesta palkkataistelusta 10 vuotta – haavoja, haukkuja ja tinkimättömyyden voitto

TEHY 10 vuotta sitten, kuvitus
MTV Uutiset
Julkaistu 07.10.2017 06:47
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Syksyllä 2007 Suomen työmarkkinoilla käytiin ainutlaatuinen taistelu, jossa tuhannet hoitoalan ammattilaiset uhkasivat joukkoirtisanoutumisella. Hoitajien mukaan he olivat jo vuosia kuulleet tyhjiä lupauksia palkankorotuksista – ja nyt naisvaltainen liitto päätti pelata kovan pelin loppuun saakka. Apuun huudettiin hallitusta, pakkolakeja ja ulkopuolisia sovittelijoita. Lopulta löytyi sopu, mutta haavoja ja haukkuja riitti vuosiksi eteenpäin.

– Muistan loppuelämäni yhden marraskuun harmaan illan 2007 Bulevardilla valtakunnansovittelijan toimistossa, huokaisee Jaana Laitinen-Pesola.

Nykyinen kokoomuksen kansanedustaja, tuolloin sairaanhoitajia edustaneen Tehyn puheenjohtaja katseli tuona iltana neuvottelutauolla tv-uutisia muiden neuvottelijoiden kanssa ja näki jotain hämmentävää. Hoitajat uhkasivat joukkoirtisanoutumisella, mutta tämä kiellettiin lailla.

Bulevardilla oli koolla valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen määräämä lautakunta, jonka tehtävä oli löytää sopu, kun Saloniuksen pöydässä ei edistytty. Salonius pakotti riitelijät nokikkain ja muutaman ulkopuolisen viisaan heitä ohjaamaan – ja vahtimaan.

7192410

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, Työmarkkinalaitoksen valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Palola, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja Tehyn varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Paula Sihto poistuivat sunnuntai-iltana valtakunnansovittelijan toimistolta Helsingissä 18. marraskuuta 2007. Työriitaa selvittänyt sovittelulautakunta sai lopulta aikaan yksimielisen sovintoesityksen. 

Pakkolaki – "näinkö te tämän hoidatte?"

Sovittelulautakuntaan kuuluivat Laitinen-Pesolan ohella muun muassa kuntatyönantajien johtaja Markku Jalonen sekä valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki, joka on nykyinen kansliapäällikkö eli Raimo Sailaksen työn jatkaja. Puheenjohtajaksi oli kutsuttu arkkiatri Risto Pelkonen.

– Eduskunta oli juuri säätänyt potilasturvalain, jonka nojalla mahdollisesti irtisanoutuvat sairaanhoitajat pakotettaisiin töihin. Lääninhallitusten tarkastajatkin oli laitettu viemään "pakkolakikirjeitä" suoraan hoitajien kouraan, muistelee Laitinen-Pesola

1:27img

– Tv-uutisissa näkyi hämärässä omakotitalo, jota tarkastaja kierteli ja huhuili, kun vastaanottajaa ei löytynyt. Kysyin silloin kuntatyönantajien Markku Jaloselta, että "näinkö te aiotte tämän ratkaista".

– Pakkolain säätäminen vain haittasi neuvotteluja. Ne jymähtivät viikoksi paikoilleen. No monikaan sairaanhoitaja ei ollut tuolloin jostain syystä tavoitettavissa, naurahtaa Laitinen-Pesola.