Milloin koronapassiin vaaditaan kolmas rokote? Kesä saattaa merkitä yhtä virstanpylvästä

Missä vaiheessa koronapassin voimassaolon vaatimukseksi tulee kolmas koronarokoteannos? Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan asia ei ole vielä Suomessa ajankohtainen.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila muistutti MTV Uutiset Liven haastattelussa eilen, että yli 60-vuotiaista ja riskiryhmistä vasta noin viidennes oli saanut kolmannen rokoteannoksen. Siihen nähden vaatimus kolmesta rokotteesta olisi tällä hetkellä hänen mukaansa kohtuuton.

Varhilan mukaan EU:ssa on pohdittu, olisiko koronapassi voimassa 6 vai 9 kuukautta toisen annoksen saamisesta.

– Melko varmasti se taipuu lähemmäs yhdeksää kuukautta, Varhila sanoo.

EU-komission tiedotteen mukaan EU:n digitaalisessa koronatodistuksessa yhdeksän kuukauden raja astuneekin voimaan helmikuussa, jos päätöstä ei kumota.

Missä vaiheessa koronapassiin vaadittaisiin neljäs annos?

Varhilan mukaan kesällä on ainakin vielä liian aikaista puhua neljän annoksen vaatimuksesta.

– Kesällä ollaan varmaan kolmannen rokotteen kohdalla, että koronapassi on voimassa. On todennäköistä, että jollain aikajänteellä neljäs rokotuskin meille tulee.

Ensimmäisiä viitteitä neljänsistä rokotteista näyttäisi olevan Israelin suunnalta, jossa on päätetty aloittaa neljäs rokotekierros.

Myös Tanskassa neljänsien rokotusten aloittamista ensi vuoden alussa on harkittu.

Kevääksi lisää erilaisia rokotteita

Kevääksi Suomeen on Varhilan mukaan luvassa koronarokotteiden kirjon puolesta positiivisia uutisia.

– Saamme myös uusia rokotevalmisteita, jotka on tehty erilaisella rokotetekniikalla kuin nykyiset. Löytyy enemmän vaihtoehtoja henkilöille, jotka eivät nykyisiä rokotteita pysty tai halua ottaa, hän sanoo.

Yksi tällaisista rokotteista olisi yhdysvaltalaisen Novavaxin koronarokote, jolle myönnettiin viime viikolla Euroopan lääkeviraston ehdollinen myyntilupa.

Yhtiön Nuvaxovid-rokote edustaa perinteisempää rokoteteknologiaa kuin koronarokotteiden yhteydessä yleistyneet mrna-rokotteet. 

Novavaxin rokotteen tehoksi on kahdessa erillisessä kliinisessä tutkimuksessa saatu 89–90 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat