Keskiverto suomalaisella on noin 50 pigmenttiluomea, jotka useimmiten ovat hyvänlaatuisia. Joissain tapauksissa luomi kannattaa kuitenkin poistattaa varmuuden vuoksi.
Kaikilla meillä on ihossaan hyvälaatuisia kasvaimia, luomia. Hyvälaatuiset luomet ovat yleensä tasavärisiä, tarkkarajaisia, pehmeitä, pyöreitä tai ovaalireunaisia sekä symmetrisiä, ja niiden halkaisija on yleensä alle 6 mm, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen kuvailee.
– Epäilyttäväksi luomen tekee esimerkiksi reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus. Epäilyttävä luomi on monesti myös epäsymmetrinen. Pahanlaatuinen luomi on yleensä yli 6 mm, ja sen koko voi kasvaa luomea seuratessa. Niin ikään luomen monivärisyys tai värin muutos voivat viitata pahanlaatuisuuteen, Pylkkänen kertoo.
Muutos luomessa voi olla merkki pahanlaatuisuudesta.
– Mikäli havaitsee jonkin edellä mainituista muutoksista tai jos luomi alkaa punoittaa, kutista, rupeutua, vuotaa verta tai tuntua muuten erilaiselta kuin ennen, kannattaa luomea käydä näyttämässä lääkärillä, joka arvioi, onko muutos tarpeen poistaa, Pylkkänen neuvoo. Joskus varmuuden vuoksi voi olla syytä poistaa synnynnäisiäkin luomia.
– Toisilla henkilöillä on jo synnynnäisesti epätyypillisiä luomia, joissa on samantyyppisiä piirteitä kuin pahanlaatuisessa melanoomassa. Ne voidaan monesti poistaa, jotta voidaan varmistua, ettei ole kyse pahanlaatuisesta muutoksesta, koska tätä diagnoosia ei aina pysty tekemään silmämääräisesti. Näistä osa voi myös myöhemmin kehittyä pahanlaatuisiksi.
Luomet voi tarkastuttaa esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa, työterveyslääkärillä tai ihotautilääkärillä. Luomitarkastuksia järjestävät myös maakunnalliset syöpäyhdistykset eri puolella Suomea erityisesti keväisin ja osa yhdistyksistä koko vuoden ajan.
Vaarallisia ihomuutoksia voi pyrkiä ehkäisemään omalla käytöksellään.
– Tärkeää on tarkkailla ihon muuttumista, mutta vielä tärkeämpää on huolehtia siitä, että iho ei pala. Ennaltaehkäisy ja ihon aurinkosuojaus ovat kaikkein tärkeintä.
Tämä ohjelma pelasti hengen – katso ja tutki ihosi!
Studio55.fi-ohjelma vaarallisista ihomuutoksista kaksi vuotta sitten havahdutti lukijamme Hannelen tutkimaan oman ihonsa – onneksi, sillä löytynyt muutos osoittautui syövän esiasteeksi. Lisää asiaa auringon haitoista on luvassa tämän päivän Studio55.fi-lähetyksessä – muista katsoa!
31:08