Älä sivuuta näitä ihosyövän oireita

shutterstock_653599807
Luomiin, jotka ovat olleet iholla aina, voi myös kehittyä syöpä. Uusi luomi ei kuitenkaan automaattisesti merkitse syöpää. Kuvituskuva.Copyright (c) 2017 Pop Paul-Catalin/Shutterstock.
Julkaistu 22.05.2023 08:56

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Huolestuttava ihomuutos kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärissä. Today-sivuston haastattelemat lääkärit kertoivat, millaisia oireita ei pitäisi koskaan sivuuttaa.

Lämpö ja paiste houkuttelevat oleskelemaan auringossa, mutta ilman vaatetuksen ja aurinkovoiteen antamaa suojaa tavasta voi olla pitkällä tähtäimellä enemmän surua kuin iloa.

Auringon ultraviolettisäteily vaurioittaa ihosoluja ja voi aiheuttaa toistuvan altistumisen seurauksena ihosyöpää. Viime vuosikymmeninä yleistyneisiin ihosyöpiin sairastutaan pääsääntöisesti iäkkäinä. Pelättyä melanoomaa esiintyy kuitenkin myös nuorilla aikuisilla, ja se onkin länsimaiden voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä.

Koska ihosyöpä on useimmiten näkyvä, havaitaan tauti yleensä varhaisessa vaiheessa. Ihonsa ja luomensa kannattaa tuntea, jotta vaarasta kertovat merkit huomaa ajoissa. Amerikkalaiset ihotautilääkärit kertoivat Today-sivustolle, millaisia iho-oireita ei pitäisi koskaan sivuuttaa.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että huolestuttava ihomuutos kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärissä.

1. Erottuva luomi

Luomien "ruma ankanpoikanen" eli ulkonäöltään muista poikkeava tai tietyn ihoalueen ainut luomi on mahdollinen vaaranmerkki ihosyövästä.

Myös luomiin, jotka ovat olleet iholla aina, voi kehittyä syöpä, joten muutokset luomien ulkonäössä kannattaa ottaa vakavasti. Toisaalta uusi luomi ei automaattisesti tarkoita, että kyseessä olisi syöpä, sillä luomilla on tapana lisääntyä iän myötä.

Lue myös: Onko sinunkin ihossasi pieni punainen luomi? Huolestu vasta tässä vaiheessa

2. Tumma viiva kynnessä

Melanooma voi iskeä myös kynteen. Mahdollisesta sairastumisesta kertova oire on esimerkiksi kynteen pitkittäissuunnassa ilmestynyt musta tai ruskea viiva. Myös kynsinauhan alueelle ilmestynyt verta täynnä oleva rakkula, joka ei lähde pois, voi olla oire melanoomasta.

Luomitarkastukseen mennessään kynsistä kannattaa poistaa kynsilakat, jotta lääkäri havaitsee mahdolliset oireet.

Mikä erottaa normaalin hyvänlaatuisen luomen pahanlaatuisesta? Katso video, jossa luomihoitaja tarkastaa toimittajan ihon. Juttu jatkuu videon alla.

6:23imgKATSO VIDEO:  MTV Uutisten toimittaja kävi tarkistuttamassa ihonsa luomihoitajalla.

3. Näköongelmat

Melanooma voi iskeä silmän pinnalle tai silmän sisään. Yleisimpiä silmämelanooman oireita ovat näöntarkkuuden heikkeneminen sekä välähdykset, varjot tai haituvat näkökentässä. Silmän pinnalle tai luomen sisään saattaa tulla ruskea tai punertava kyhmy, jotka voi vuotaa verta.

Aina silmämelanooma ei kuitenkaan aiheuta oireita. Kasvain saatetaan havaita sattumalta esimerkiksi silmälasitarkastuksen yhteydessä.

Lue myös: Nainen luuli silmäänsä joutuneen roskan kutittavan – totuus olikin paljon ikävämpi

4. Sitkeä näppylä

Ihosyöpä saattaa sekoittua sitkeään näppylään. Huolestua kannattaa, jos näppylä ei katoa parissa viikossa tai palaa jatkuvasti samaan paikkaan. "Finnistä" ei myöskään tule eritettä, kun sitä puristaa.

Jos sama näppylä vaivaa pitkän aikaa, kannattaa asiasta kertoa ihotautilääkärille.

5. Ihomuutokset erikoisissa paikoissa

Harva kiinnittää erityistä huomiota jalkapohjiinsa, mutta niitäkin kannattaisi välillä vilkaista. Ihoalue altistuu UV-säteilylle esimerkiksi rantatuolilla aurinkoa ottaessa. Jalkapohjaankin voi kehittyä ihosyöpä, minkä vuoksi ihomuutoksia ja luomia kannattaa pitää silmällä.

Ihosyöpä voi iskeä myös alueelle, joka ei ole altistunut auringolle – esimerkiksi posken sisälle, nenäonteloon, peräaukkoon tai emättimeen. Tummat läiskät tai muut ihomuutokset millä tahansa alueella kannattaa ottaa vakavasti.

6. Ihomuutokset luomen poiston jälkeen

Luomen poiston jälkeen ilmenevät, arven ulkopuolelle ulottuvat pigmenttimuutokset ovat huolestuttava merkki, vaikka itse poistettu luomi olisi ollut hyvänlaatuinen. Myös arven lähelle ilmaantunut kyhmy tai alueella tuntuva kipu ovat syitä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Juttu on uusinta toukokuulta 2022.

Lue myös: Pitääkö aikuisten käydä terveystarkastuksissa? Tämä on "riittävä kynnys" tutkimuksille

Lue myös: Asiantuntija huolissaan melanoomadiagnoosien määrän romahtamisesta – tämä UV-säteilyn seurauksista on hyvä tietää: "Merkki vakavista soluvaurioista"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Today, Syöpäjärjestöt, Duodecim-lehti

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä