Tästä tiedät, onko luomessasi syövän merkkejä

lääkäri_iho
Luomi yksinään ei ole merkki ihosyövästä. Luomia on olemassa montaa eri tyyppiä ja ne ilmaantuvat kehoon monesta eri syystä. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 15.04.2016 13:01

mtv lifestyle

Yleisin merkki ihosyövästä on luomi, jossa on muutoksia. Mikäli luomen ulkomuoto huolestuttaa, kannattaa se ehdottomasti tarkistuttaa ihotautilääkärillä.

Luomi yksinään ei ole merkki ihosyövästä. Luomia on olemassa montaa eri tyyppiä ja ne ilmaantuvat kehoon monesta eri syystä. Onkin tärkeää erottaa, mitä tyyppiä luomet ovat, ja kuinka erottaa pahanlaatuiset luomet hyvänlaatuisista.

Luomityypit

Synnynnäiset luomet

Synnynnäiset luomet ovat ihmisellä jo syntyessä tai ne ilmestyvät pian syntymän jälkeen. Alle kahden senttimetrin mittaiseen synnynnäiseen luomeen ei tule melanoomaa herkemmin kuin muihinkaan luomiin, mutta yli 20 senttimetrin mittaiseen synnynnäiseen jättiluomeen ihosyöpä kehittyy tavallista helpommin. Sellaista luomea on seurattava.

Hankitut luomet

Hankitut luomet nimensä mukaisesti saadaan elämän aikana. Ne ilmestyvät auringolle altistumisen, geenien tai hormonien vuoksi. Nämä luomet ovat tyypillisesti harmittomia ja riski niiden kehittymiseen syöväksi on pieni.

Epätyypilliset luomet

Epätyypilliset luomet ovat usein varsin isoja, yleensä hiukan isompia kuin lyijykynän kumi. Tavallisesti ne ovat väriltään epätasaisia, keskustaltaan tummanruskeita ja epäsäännöllisen muotoisia. Luomen reunat saattavat olla väriltään punertavia tai ruskehtavia, myös mustia pisteitä voi luomessa esiintyä. Epätyypillisillä luomilla on kohonnut riski kehittyä ihosyöviksi ja ne kannattaa tarkistuttaa ihotautilääkärillä.

Tarkista luomestasi nämä asiat

Voit myös testata alla olevien seikkojen perusteella, onko luomesi mahdollisesti vaarallinen tai voiko se kehittyä syöväksi. 

Muista, että luomen tarkistaminen näillä kriteereillä ei kuitenkaan ole välttämättä riittävää. Mikäli luomen ulkonäkö epäilyttää, hakeudu aina viipymättä ihotautilääkärin tutkimuksiin. 

Epäsymmetrisyys – Onko luomi symmetrinen vai ei? Jos luomen voisi ikään kuin halkaista täydellisesti kahtia, se on symmetrinen ja hyvin todennäköisesti hyvänlaatuinen. Jos luomi taas epäsymmetrisen muotoinen läiskä, tarkistuta se lääkärissä.

Rajat – Jos luomen raja on epätasainen, kannattaa luomi näyttää lääkärille.

Väri – Luomen pitäisi olla väriltään tasainen. Jos luomessa näkyy kahta tai useampaa väriä, näytä luomea lääkärille.

Koko – Nyrkkisääntö on, että hyvänlaatuinen luomi on yleensä noin kuusi millimetriä tai sitä pienempi. Jos luomesi on sitä isompi, käy lääkärin tutkimuksessa.

Kasvaminen tai kehittyminen – Luomen muuttumisen suhteen kannattaa olla hyvin tarkkana. Jos luomi pysyy ennallaan, on todennäköistä, että se on hyvänlaatuinen. Jos luomi taas kasvaa tai muuttuu muulla tavoin, on parasta tarkistuttaa se lääkärillä.

Muita vaaran merkkejä ovat luomen kutina ja hilseily, tai mikäli luomi vuotaa verta tai muuta nestettä.

Lähteet: tiphero.com, terveyskirjasto.fi

Kiinnitä tällaisiin luomiin huomiota!

Luomia on paljon erilaisia, kaikkiin ei tarvitse kiinnittää huomiota mutta osaan sitäkin enemmän. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Isoherranen Iho- ja allergiasairaalan toimenpideyksiköstä kertoo, millaisia luomia kannattaa mennä näyttämään lääkärille.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Iho ja aurinko

Mistä melanooman yleistyminen johtuu? Studio55.fi-lähetyksessä vieraana huhtikuussa 2014 ihotautien ja patologian erikoislääkäri Susanna Virolainen.

22:33img

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä