Milloin nivelrikon vuoksi leikkaukseen? Lääkäri vastaa

24:43img
Julkaistu 18.01.2016 12:29
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Jopa viidennes suomalaisista kärsii nivelrikosta. Ortopedi Mikko Manninen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, milloin on aihetta hakeutua leikkaukseen.

Nivelrikko on vaiva, johon ei löydy varsinaista hoitokeinoa. Oireiden hoidossa keskitytään pääosin kivunlievitykseen ja liikkuvuuden ylläpitoon. Jos kipu käy sietämättömäksi, voidaan joutua turvautumaan leikkaukseen.

– Sanoisin, että yösärky on yksi semmoinen rajapyykki. Jos yöt alkavat mennä kipulääkityksestä huolimatta kovin huonosti ja päivät ovat uneliaita ja huonoja sen seurauksena. Toinen on tietysti se, että jos joka askel on irvistyksen aihe, eikä enää muilla konsteilla saada vastetta. Sitten kun arkielämän haitta alkaa olla liian hallitseva.

Leikkauksesta toipuminen riippuu pitkälti siitä, minne tekonivel asennetaan. Toipumisajat ovat yksilöllisiä ja myös kuntoutus vaikuttaa toipumiseen.

– Lonkkaleikkauksesta voisi sanoa, että  6–8 viikossa on jo varsin hyvässä kunnossa. Sitten alkaa ärhäkämpi lihasharjoittelu. Sanotaan 4–6 kuukautta, sitten lonkka alkaa olla varmaan aika lailla semmoinen, ettei sitä juuri muista että on leikattu. Polvessa ajat ovat helposti jopa kaksinkertaisia.

Tekonivelleikkausten onnistumisprosentti on hyvä. Lonkkaleikkauspotilaat ovat onnistuneen kuntoutuksen jälkeen lähes sataprosenttisesti tyytyväisiä uusiin niveliinsä.

– Jos ajatellaan kivutonta hyvää niveltä, niin kyllä sanoisin, että lonkkaprotetiikassa varmaan 98–99 prosenttia on vuoden kuluttua varsin tyytyväisiä niihin niveliin. Oikeastaan vain hankalat komplikaatiot voivat pilata tuloksen. Polvessa on hiukan enemmän sellaista, että vaikka periaatteessa kaikki on hyvin, niin saattaa olla kipuja ja kivuliaisuutta polvitekonivelessä. Sanoisin, että 90–95 prosenttia on vuoden kohdalla tyytyväisiä polvitekoniveliin.

Miltä tekonivelet näyttävät ja miten ne toimivat? Miten omilla elintavoilla voi lievittää nivelrikon oireita? Katso koko lähetys!

Tuoreimmat aiheesta

Reuma