Kuin uusi elämä! Tekonivelleikkauksen hyödyt voivat olla dramaattiset – 3 merkkiä siitä, että operaatioon kannattaa hakeutua

8:04imgVideolla ortopedi Mikko Manninen kertoo, millainen operaatio tekonivelleikkaus on.
Julkaistu 22.10.2019 16:07

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tekonivelen saaminen voi parhaimmillaan tuntua kuin uuden elämän alkamiselta. Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaina tekonivelleikkauksesta ja siitä toipumisesta.

Suomessa tehdään vuosittain noin 20 000 lonkan ja polven tekonivelleikkausta. Leikkaukseen ryhdytään, kun lääke- ja liikehoidot eivät enää tehoa kipuun.

– Sitten kun elämä alkaa liikaa pyöriä nivelkivun ympärillä, arki alkaa hankaloitua ja konservatiiviset hoidot eli lääke- ja liikehoidot eivät tehoa, niin sitten, ortopedi Mikko Manninen Ortonilta kuvasi  kolmea merkkiä tekonivelleikkauksen tarpeesta Huomenta Suomessa.

Ennen leikkausta potilaan olisi hyvä valmistautua operaatioon lihaskuntoharjoittelulla ja liikealan ylläpitämisellä.

Itse leikkaus on nykyisin nopea, tunnista puoleentoista kestävä operaatio, ja sairaalasta pääsee kotiutumaan jo muutamassa päivässä. Sen jälkeen alkaa kuntoutus. Huomattava ylipaino lisää leikkausriskejä ja hidastaa toipumista, minkä vuoksi nivelpotilaan tulisi pyrkiä hallitsemaan painoaan.

Liike on lääke

Kuntoutuksessa tärkeää on liike- ja lihaskuntoharjoittelu – aivan kuten tekonivelleikkaukseen valmistautuessakin.

– Vanha hokema, että liike on lääke, on tässä erittäin totta, Manninen toteaa.

Pehmeät lajit, kuten vesiliikunta ja pyöräily, ovat hyviä vaihtoehtoja nivelpotilaille. Pääsääntöisesti potilaan kannattaa liikkua pienestä kivusta huolimatta.

Liian rankka liikunta ei kannata, sillä se lyhentää tekonivelen elinkaarta.

Lonkkatekonivel aloittaa uuden elämän

Manninen kertoo, että pääasiassa lonkkatekonivelen saaneet potilaat kokevat elämänsä alkaneen uudestaan.

– Niin dramaattinen on se hyöty, mikä tulee, kun lonkka on ollut hyvin kipeänä ja hankalana pitkään.

Polvitekonivelessä vaikutukset eivät ole yhtä dramaattisia. Toipuminen on työläämpää ja lopputuloksessa on enemmän toivomisen varaa, Manninen kertoo.

Entä kuinka pitkä jono tekonivelleikkaukseen on? Mitä tapahtuu kehon sisällä kuluville materiaaleille? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös: Tunnistatko nivelrikon oireet? Kansantauti vaikuttaa jopa viidennekseen suomalaisista – näin pienennät sairastumisriskiäsi

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi