Milloin Suomen väestö on suojattu koronalta? Rokotejohtajalta kova väite: "Laumasuojalla ei ole mitään merkitystä"

Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan laumasuoja koronaa vastaan ei ole todellisuudessa saavutettavissa.  

Aiemmin laumasuojan rajana on pidetty Suomessa 70–90 prosentin rokotekattavuutta. Tähän tavoitteeseen on arveltu pääsevän lokakuun loppuun mennessä.  

Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan mitään tiettyä rokotekattavuuden määrää ei kuitenkaan voida antaa koronavirukselta suojautumiselle.  

– Ajattelen sen siten, että minun tai sinun kannalta ei ole mitään merkitystä laumasuojalla, Rämet toteaa.  

Rämetin mukaan viruksen muuttaessa yhä muotoaan ja ihmisten liikkuessa maarajojen yli, ei yhden maan laumasuoja tule pitämään.  

– Eli vaikka kuinka käperryttäisiin olemaan pelkästään Suomessa, meillä olisi hyvä rokotekattavuus, me jäljittäisimme tautitapaukset ja tukahduttaisimme taudin lehahduksia, niin siinä kohtaa, kun maarajat avautuvat, meidän ympäristössämme on maita, joissa ei tulla pääsemään laumasuojaan, Rämet sanoo. 

– Minun on hyvin vaikea kuvitella, että esimerkiksi Venäjällä rokotekattavuus olisi niin hyvä, että sinne tulisi laumasuoja. Sama tilanne on monessa Euroopan maassa sekä Yhdysvalloissa, hän jatkaa. 

Esimerkiksi Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC on ennustanut EU-alueen koronatartuntojen määrän viisinkertaistuvan elokuun alkuun mennessä. Yhdysvalloissa puolestaan täysrokotettuja on vähän alle puolet väestöstä. 

– Suomeen tulee ihmisiä maailmalta ja täältä mennään maailmalle, niin väistämättä tätä tautipainetta koronan suhteen tulee olemaan jatkossakin, Rämet sanoo.  

Ensi maanantaista eli 26. heinäkuuta alkaen EU- ja Schengen-alueen sisärajavalvonta päättyy. Rajoitukset ovat olleet voimassa viime vuoden maaliskuun lopulta asti. 

Lue myös:

    Uusimmat