Miltä kuulostaisivat opinnot, joiden ajalta saa palkkaa? – Yhä useamman mielestä hyvältä, sillä oppisopimuskoulutuksen suosio kasvaa

10:47img
Kenelle oppisopimus sopii, kenen puoleen käännytään ongelmatilanteissa ja vieläkö oppisopimuksen suosiossa on kasvunvaraa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.
Julkaistu 06.09.2022 19:24
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Miltä kuulostaisivat opinnot, joiden ajalta saisit jo palkkaa? Aika hyvältä, ajattelee moni, sillä oppisopimuskoulutuksen suosio on kasvanut reilusti viimeisten vuosien aikana.

Helsingin pelastuslaitoksella oppisopimuskoulutusta on tehty jo vuosien ajan. Kaikki pelastuskoulusta valmistuneet pelastajat nimittäin suorittavat perustason ensihoidon tutkinnon työn lomassa – palkallisella työajalla, tietenkin.

– Lain mukaan ambulanssissa pitää olla tietty terveydenhuollon tutkinto ainakin toisella ambulanssissa olevalla. Helsingissä tämä on ratkaistu niin, että kaikilta löytyy se tutkinto, toteaa palomies-ensihoitaja Aapo Konttinen Helsingin pelastuslaitokselta.

Koulutettua väkeä ambulanssiin tarvitaan, sillä pelastuslaitoksen alueelta lähdettiin viime vuonna ensihoitotehtävälle keskimäärin kahdeksan minuutin välein. Perustason ensihoitajan tutkintoon tähtäävä oppisopimus onkin räätälöity yhdessä Stadin ammattiopiston kanssa täysin pelastuslaitoksen tarpeisiin ja se on mahdollista suorittaa noin vuodessa.

– Oppisopimuskoulutukseen kuuluu kolme harjoittelujaksoa, jotka kestävät kolmesta viikosta kuukauteen. Tämän lisäksi on parikymmentä koulupäivää, Konttinen kertoo.

Entistä joustavammat suorittamistavat vaikuttaneet koulutettavien määrään

Oppisopimuskoulutusten määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana merkittävästi.

– Muutamassa vuodessa koulutettavien määrä on kasvanut 50 tuhannesta 65 tuhanteen. Suurin selittävä tekijä tähän on se, että osaavasta työvoimasta on pulaa, sanoo Suomen Oppisopimusosaajat ry:n puheenjohtaja Virpi Spangar.

Myös oppisopimuskoulutuksen entistä joustavammat suorittamistavat ovat vaikuttaneet koulutettavien määrään. Nykyään oppisopimuksella voi opiskella myös osia tutkinnosta.

– Työnantajien kannalta se tarkoittaa sitä, että oppisopimuksen määräaikaisuus ei ole niin pitkä. Tämä mahdollistaa siis opintoihin liitettävän oppisopimuksen, Spangar sanoo.

Hänen mukaansa erityisesti paikkoja on tarjolla aloilla, joissa on pulaa osaavasta työvoimasta. Sen lisäksi oppisopimusta voi hyödyntää jo olemassa olevien työntekijöiden lisäkouluttamiseen.

– Teknisen kehityksen mukana voidaan tarvita työntekijöiden osaamisen päivitystä, siihenkin oppisopimus käy ratkaisuna.

Kenelle oppisopimus sopii, kenen puoleen käännytään ongelmatilanteissa ja vieläkö oppisopimuksen suosiossa on kasvunvaraa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Opiskelu