Oppisopimuksella koulutettavien määrä kasvussa: "Voisi hyödyntää opintojen loppuvaiheessa nykyistä enemmän"

autokorjaamo
All Over Press
Julkaistu 03.10.2020 09:51

MTV UUTISET – STT

Oppisopimuksella opiskelu on suosittua erityisesti ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen suorittamisessa.

Viime vuonna ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia suoritti noin 300  000 suomalaista, joista noin 65  000 opiskeli oppisopimuksella, kertoo Opetushallituksen opetusneuvos Riikka Vacker.

– Oppisopimusopiskelijoiden vuosittainen määrä on ollut pitkään melko tasainen, mutta viime vuonna tapahtui nousua, Vacker toteaa.

Vackerin mukaan oppisopimuskoulutuksen kysyntään vaikuttavat yleinen työllisyys- ja taloustilanne sekä koulutukseen käytettävissä oleva rahoitus.

Suomessa tuli vuodesta 2018 alkaen voimaan ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän muutos, mikä on edistänyt myös lyhytaikaisten oppisopimusten käyttöä: opiskelija voi siirtyä oppisopimuskoulutukseen missä tahansa vaiheessa ammatillisia opintojaan.

– Oppisopimuskoulutukseen siirtymistä voisi hyödyntää opintojen loppuvaiheessa nykyistä enemmän.

Tämä tukisi nuorten työelämään siirtymistä ja auttaisi rekrytoinnissa osaajapula-aloilla, Vacker huomauttaa.

Aloille, joilla on pulaa osaajista

Suomen oppisopimusosaajat ry:n hallituksen puheenjohtajan Virpi Spangarin mukaan oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan eniten aloilla, joilla on paljon avoimia työpaikkoja ja pulaa osaajista.

Työnantajat osaavat hyödyntää oppisopimusta rekrytoidessaan uutta työvoimaa.

– Työpaikoilla syntyy jatkuvasti myös uusia osaamisalueita, mikä aiheuttaa työnantajille painetta kouluttaa olemassa olevaa henkilöstöään.

Monissa yrityksissä oppisopimuskoulutukset nähdään hyvänä vaihtoehtona tähän, Spangar sanoo.

Vackerin mukaan tällä hetkellä oppisopimuksella kouluttaudutaan erityisesti kaupan ja hallinnon alan, tekniikan ja rakennusalan, sosiaali- ja terveysalan, ravintola- ja cateringalan sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammatteihin.

Spangar kertoo, että myös lähiesimiesten ja johtamisen koulutukset ovat suosittuja, ja moni yrittäjä on hankkinut yritystoiminnan osaamista yrittäjän oppisopimuskoulutuksella.

Valtaosa on vähintään parikymppisiä

Vackerin mukaan aikuiset ovat aktiivisimpia oppisopimusopiskelijoita.

Vuonna 2018 noin 94 prosenttia oppisopimusopiskelijoista oli yli 20-vuotiaita.

Spangar puolestaan sanoo, että valtaosa oppisopimusopiskelijoista on 20–40-vuotiaita.

Vackerin mukaan aikuisilla on usein jo työkokemusta, työelämätaitoja ja ammatillisia valmiuksia oppisopimuskoulutuksen suorittamiseen.

– Oppisopimuskoulutus on ohjattua, mutta vaatii opiskelijalta myös itsenäistä ja tavoitteellista opintojen edistämisen otetta. Elämänkokemuksesta on hyötyä tässä, hän toteaa.

Vackerin mukaan toimeentulon turvaaminen opiskelujen aikana on aikuisille usein erityisen tärkeää.

– Oppisopimuskoulutusta käytetään aktiivisesti myös osaamisen syventämiseen, laajentamiseen ja uudelleen suuntaamiseen, hän listaa.

Vacker kertoo, että valtakunnallisesti kerätyn opiskelijapalautteen mukaan oppisopimusopiskelijat ovat olleet pääosin hyvin tyytyväisiä saamaansa koulutukseen.

Sopii kaikkiin toisen asteen ammatillisiin tutkintoihin

Oppisopimuksella voi suorittaa kaikkia toisen asteen ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja, erikoisammattitutkintoja sekä niiden osia.

Lisäksi oppisopimuksella voi opiskella muuhun ammatilliseen koulutukseen, jossa ei suoriteta tutkintoa, kertoo Spangar.

– Sillä voidaan tarkoittaa muuta työpaikalla tarvittavaa täsmäosaamista, johon ei ole tutkintoa, Sprangar selittää.

Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua missä tahansa opintojen vaiheessa.

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa joko uuden tai jo töissä olevan työntekijän.

Opiskelusta maksetaan aina palkkaa. Koulutuksen järjestäjänä toimii ammatillinen oppilaitos. Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta, jos työnantaja ja oppilaitos arvioivat, että koulutuksesta aiheutuu työnantajalle ohjauskustannuksia.

Jos työnantaja palkkaa työttömän työntekijän, hän voi hakea palkkatukea.

Oppisopimusopiskelijan opintoajat ovat aina yksilöllisiä, ja opiskelija, työnantaja sekä oppilaitos suunnittelevat opinnot yhdessä. Viikoittaisen työajan tulee kuitenkin opintojen ajan olla keskimäärin vähintään 25 tuntia.

Tuoreimmat aiheesta

Koulutus