Tällä viikolla on tullut ilmi kaksi erillistä raiskausepäilyä, joissa uhrina on ollut 14-vuotias tyttö. Molempia tekoja yhdistää se, että epäilty tekijä on ulkomaalaistaustainen, median tietojen mukaan turvapaikanhakija.
Raiskaukset ovat tapahtuneet pienissä kaupungeissa. MTV Uutiset kävi juttelemassa perjantai-iltaa Kempeleen ja Raision keskustoissa viettävien nuorten kanssa.
Miltä tuntuu, kun omien kotikulmien järkyttävät tapahtumat nousevat valtakunnan ykkösuutiseksi sekä keskustelupalstojen pääaiheeksi?
Kadut ovat hiljaisia noin 17 000 asukkaan Kempeleessä perjantai-iltana, mutta niinhän ne aina tuppaavat olemaan. Pelko ei pidä nuoria sisällä kotona. MTV Uutisten haastattelemat tytöt kuitenkin kertovat miettivänsä nyt tarkemmin pimeällä liikkumista.
Poliisi epäilee, että 14-vuotias tyttö raiskattiin myöhään maanantai-iltana Kempeleessä. Teosta epäiltynä on vangittu 17-vuotias nuorukainen, jota epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
– Kyllä se järkyttävä tapaus on, mutta en koe, että mun turvallisuus olisi uhattuna, lukioikäinen tyttö kertoo.
– Eihän tuommoista saisi tapahtua tosiaankaan, en jotenkin usko, että tapahtuisi uudestaan. Eikä tämmöinen edes saisi vaikuttaa omaan liikkumiseen, hän lisää.
Turvallisuudentunteessa on kuitenkin tapahtunut pieni kolaus, sen hän myöntää.
Toinen lukiolaistyttö kertoo, että raiskaustapauksesta on puhuttu ystäväpiirissa todella paljon. Yhdessä on pohdittu sitä, millaisia tunteita tapaus on herättänyt ja sitä, uskaltaako Kempeleessä vielä liikkua myöhään ulkona.
– Pimeämmillä kaduilla, missä ei välttämättä oo porukkaa, niin ei sinne mielellään mennä, hän sanoo.
"Pelkäävätkö opettajat paniikkia?"
Tyttöjä harmittaa, ettei esimerkiksi koulussa tapahtumia ole juurikaan käsitelty. He kokevat, että asiasta olisi ollut hyvä keskustella, edes hieman.
– Olis se silleen kiva rakentavasti puhua opettajan kanssa ja vaihtaa mielipiteitä, nyt varsinkin kun on lähellä tapahtunut. Olisi kiva jutella opettajan kanssa, että mitä mieltä ne on siitä.
Tyttöjen mielestä koulussa asiasta ollaan käytännössä vaiettu.
– Ei haluta sanoa sitä, että täällä tapahtuu tommosta, vaikka kyllä kaikki on tietoisia siitä.
Toinen tytöistä pohtii sitä, voisiko taustalla olla koulun pelko, että se saattaisi lietsoa pelkoa oppilaisiin.
– Jos opettajat rupee siitä hirveenä jauhamaan koulussa, pitäiskö meille oppilaille tulla semmonen olo, että se on joku paniikki tai kriisitilanne.
Maahanmuutosta on keskusteltu vain yleisellä tasolla aiemmin joillakin kursseilla.
– Opettaja ei antanut niinkään tuoda omia mielipiteitä, vaan hänen mielipiteet piti kuunnella. Se ei ollut kunnon kommunikointia.
Kempeleläisiä poikia tapaus ei huoleta niin kovasti. Ammattikoulussa opiskelevat kolme poikaa kertovat, että tapaus ei ole vaikuttanut heidän liikkumiseensa Kempeleessä.
– Ei silleen ole vaikuttanut, mutta kyllähän sitä miettii aina, kommentoi yksi nuorukaisista.
Poika on huolissaan kavereistaan, ettei heille sattuisi jotain.
Rasismipuheet somessa ahdistavat
Nuoret kokevat, että Kempeleessä on lietsottu pelkoa Facebookissa, esimerkiksi kempeleläisten omassa Facebook-ryhmässä. Ryhmässä on suunniteltu mielenosoitusta ja adressia maahanmuuttoa vastaan.
Rasisimi on selvästi lisääntynyt - varsinkin somessa.
Tyttöjen mukaan ryhmässä lietsotaan pelkoa, esimerkiksi varoittelemalla yksin liikkumisesta. Ryhmässä keskusteluun ottavat osaa kaiken ikäiset kempeleläiset.
– Siellä lietsotaan pelkoa ja puhutaan tosi kriittiseen sävyyn, tytöt kertovat.
– Ei voi yleistää, että nyt kaikki (turvapaikanhakijat) on sellaisia, et jos tapahtuu semmonen, kyllähän niitä on nyt tapahtunut enemmänkin Suomessa, mutta se, että ei voi yleistää, että kaikki on sellasia.
Toinen tytöistä jatkaa, että haluaa kuitenkin itse uskoa, että turvapaikanhakijoiden joukossa on hyviäkin ihmisiä.
Raisiossa tytöt varuillaan
Turvapaikanhakijan epäillään raiskanneen 14-vuotiaan tytön tiistaina myös Raisiossa. Poliisi otti keskiviikkona kiinni rikoksesta epäiltynä 19-vuotiaan miehen.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi miehen perjantaina todennäköisin syin epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta.
Noin 25 000 asukkaan kaupungissa Raisiossa vastaukset ovat saman suuntaisia kuin Kempeleessä – tytöt miettivät tarkemmin omaa kulkemistaan, poikien turvallisuudentunteeseen tapaukset eivät ole vaikuttaneet.
Raisiolaiset 16- ja 14-vuotiaat siskokset kertoivat illalla ostosten lomassa, että pimeässä yksin liikkuminen pelottaa.
– Ja kun liikkuu, niin sitä on varuillaan. En tykkää liikkua pimeällä yksinään, ja yleisestikin pelkään liikkua illalla, vanhempi siskoista kertoo.
Ystäväpiirissä ei ole Raision raiskaustapauksesta juurikaan puhuttu, eikä myöskään koulussa.
– Ollaan yleisesti puhuttu väkivallasta ja terrorismista Pariisin tapahtumisen jälkeen. Koulussa ei ole puhuttu mitään, mielestäni puhumista pitäisi lisätä ja tiedottamista siitä, että kaikki muslimit eivät ole terroristeja, hän kertoo MTV Uutisille.
17-vuotiaat Jere ja Jenna kertovat, että raiskaustapauksista on juteltu vähän kaveriporukassa. Koulussa hyvin vähän.
– Uutinen pelottaa, kun kaikkea tapahtuu eikä pysty puolustautumaan. Tyttönä pelottaa liikkua illalla ulkona yksin, kun on ihan puolustuskyvytön, Jenna sanoo.
Jeren mukaan omaan liikkumiseen tapaukset eivät ole vaikuttaneet, mutta rasistisia ajatuksia se saattaa lisätä tuttavapiirissä.
– Tuttavapiirissä on jonkin verran rasismia, jokaisella on oma mielipide, hän sanoo.
16-vuotias Joanna kokee, että poliisit tuppaavat vähättelemään raiskausuutisia.
– Poliisit ei sais näyttää siltä, että vähättelevät asiaa. Toisaalta mediassa ei sais nostaa pelkästään turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia.
Jeren ja Jennan mukaan Raisiossa pitäisi lisätä katuvaloja sekä virkavallan näkyvyyttä, jotta alueen asukkaiden turvallisuudentunne parantuisi.
– On täällä turhan pimeitä kujia, Jenna sanoo.
19-vuotias Aleksi muistuttaa, että aina illalla pimeässä tulisi liikkua jonkun toisen seurassa. Hän toivoo, että turvapaikanhakijoita kohdellaan asiallisesti ja että heille kerrotaan Suomen tavoista ja laeista, jotta rasismi kotipaikkakunnalla ei lisääntyisi.
Kukaan MTV Uutisten Raisiossa haastattelemista nuorista ei ollut tutustunut alueen turvapaikanhakijoihin.