Yksinkertaisen rauhallinen video lappilaisesta miehestä vuolemassa kelohonkaa on saanut ihmiset ihastelemaan Twitterissä.
Kemijärveläinen Tommi Harju-Autti ottaa puukon esille ja vetää sillä pitkiä, tasaisia vetoja kelohonkaiseen halkoon. Yksi toisensa jälkeen puun säleet taipuvat terän alla pitkiksi kiehkuroiksi.
Näin syntyy kiehinen Lapin malliin.
– On tämä rauhoittavaa puuhaa, kun ei kuulu mitään ylimääräistä melua. Tuuli vain kahisee ja puukko osuu puuhun, Harju-Autti kuvailee.
Niin rauhoittavaa tekeminen on, että mies päätti jakaa hetken Twitteriin koko kansalle ihailtavaksi. Hetkessä se sai yli 15 000 katselukertaa ja useita huokauksia siitä, kuinka puun ja puukon välisessä tanssissa on jotain taianomaista.
– Tekijällekin vuoleminen on nautinnollista puuhaa, siinä keskittyy oma tekeminen vain yhteen asiaan eikä ajatus harhaile. Ajattelin sitten, että tällainen saattaisi kiinnostaa muitakin.
Mindfulnessia lapin tyyliin
Kiehkuraiseksi vuoltu halko on nimeltään kiehinen ja sitä käytetään apukeinona tulen sytyttämiseen. Eränkävijöille kiehiset ovat kovin tuttuja, mutta puun vuolemisen taito alkaa olla yhä katoavampaa kansanperinnettä.
– Harrastajia löytyy jonkun verran, mutta kiehisten tekijöiden kirjo kapenee koko ajan, Harju-Autti toteaa.
Tärkeintä vuolemisessa on hänen mukaansa oikeanlaiset työvälineet. Puukon on oltava kunnollisessa terässä ja kahvan istuttava tekijänsä käteen.
– Puukon kahvan on oltava sellainen, ettei sitä tarvitse kaikilla voimilla puristaa. Tärkeää on myös, ettei terä ole liian pitkä. Vuolemisessa kaikki yli 8 senttimetrin terät ovat turhanpäiväisiä. Oma teräni on hiiliterästä, joka ei ole niin kovaa materiaalia. Se on vuolijalle helpompi, Harju-Autti kuvailee.
Vuollut kiehiset päätyvät lopulta joko nuotioon, kamiinaan tai saunansytykkeiksi. Ja vaikkeivat päätyisikään, on tässä lappilaismiehen mukaan yksi parhaista rauhoittumiskeinoista.
Siis mindfulnessia lapin tyyliin.
– Vuoleminen soljuu mukavasti eteenpäin ja rauhoittaa.
Jos tviitti ei näy, näet sen täältä.