Lappiin eksyvä ulkopuolinen saattaa hämmentyä kuivausmenetelmästä, joka pohjoisessa on peritty aikaisemmilta sukupolvilta ja täysin arkipäivää.
1:25
Kittilän Könkään kylässä asuva Ilkka Paksuniemi on ripustanut 15 kiloa naudanlihaa roikkumaan punaisen mökkinsä katolle. Lihat ovat peräisin oman karjatilan naudasta.
Vaikka muualta tulleelle näky kuivuvista lihoista voi olla eksoottinen, Paksunniemi on tehnyt sitä jo 20 vuotta, eli käytännössä siitä lähtien kun peri karjatilan isältään.
Menetelmä on sukupolvia vanha, ja lihoja näkyy tähän aikaan vuodesta useiden mökkien katoilla.
– Olen oppinut taidon isältäni ja muilta vanhemmilta ihmisiltä, Paksunniemi kertoo.
Lue myös: Kuusi vaarallista ruoanlaittotapaa, josta sinun tulisi luopua välittömästi
Suolaliha ei villieläimille kelpaa
Vaikka nyt Paksunniemellä onkin kuivumassa nautaa, sopii menetelmä yhtä hyvin myös lampaan kuin poronkin lihan kuivattamiseen.
Ensin liha täytyy leikata tarkasti lihansyitä pitkin mahdollisimman isoiksi siivuiksi. Sen jälkeen se suolataan.
– Suolaa kymmentä kiloa kohti sellainen iso kahvimotillinen, olisiko se sellainen 200–300 grammaa, Paksunniemi opastaa.
Sitten lihan annetaan olla rauhassa puolitoista vuorokautta, jonka jälkeen se käännetään ympäri, ja annetaan taas olla sama aika. Sen jälkeen lihat voi nostaa kuivumaan 2–3 viikoksi, tai niin kauan kuin pakkasia riittää.
– Niin kauan voi pitää, kunnes kärpäset kävelevät seinillä.
15 kilon satsi riittää kesään saakka
Paksunniemen mukaan jotkut suojaavat lihat villieläimiltä verkoilla, mutta hän ei sitä vaivaudu tekemään.
– Joskus linnut saattavat käydä tökkimässä, mutta ei niille suolattu liha kelpaa.
Paksunniemi kuivattaa lihaa omaa käyttöönsä, ja tietenkin etelästä kyläilemään saapuvat sukulaiset odottavat saavansa osansa. Hän arvioi kyseisen 15 kilon satsin riittävän kesäkuulle asti.
– Riippuu tietenkin kuinka kova syömäri on! Paksunniemi naurahtaa.