Saksassa minimipalkan käyttöönotto oli iso periaatteellinen muutos, mutta sen käytännön vaikutukset ovat jääneet pieniksi.
Maassa tuli tämän vuoden alussa voimaan laki, joka takaa vähintään 8,5 euron tuntipalkan kaikille työntekijöille muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Vähimmäispalkka nousi vuoden 2013 liittopäivävaaleissa isoksi kysymykseksi, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan vastustajien pelot eivät juuri toteutuneet.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Rita Asplund muistuttaa, että kaikkia seurauksia on vielä vaikea arvioida, sillä muutos on niin tuore.
– Aiemmista tutkimuksista on saatu kuitenkin yleisvaikutelma, että minimipalkan itsenäiset vaikutukset jäävät pieniksi. Yritykset maksavat yleensä minimipalkkoja paremmin, Asplund sanoo.
Ennen lain voimaantuloa etenkin pienet ja keskisuuret yritykset kritisoivat sitä, että niiden työvoimakustannukset nousevat. Tämän pelättiin johtavan irtisanomisiin tai jopa yritysten sulkemiseen. AFP:n mukaan vain muutama yksittäinen yritys on joutunut lopettamaan toimintansa.
Ifop-instituutti puolestaan varoitti, että muutoksen myötä voi hävitä jopa 90 000 työpaikkaa maan kilpailukyvyn heikkenemisen takia.
Saksassa ollut jo pitkään painetta palkkojen nousulle
Ekonomisti Roger Wessman sanoo, että minipalkka tuli Saksaan sopivaan aikaan, sillä maan talous on tällä hetkellä melko hyvässä kunnossa.
– Saksassa on ollut jo ennen lain voimaan tuloa painetta palkkojen nousuun, sillä Saksassa on tällä hetkellä pikemminkin pulaa työvoimasta kuin pulaa töistä, Wessman valottaa.
Käytännössä palkat ovat AFP:n mukaan nousseet pääasiassa palvelualoilla, sillä teollisuudessa ja vientisektorilla palkat ovat jo valmiiksi olleet vähimmäispalkkaa korkeampia.
Vaikka minimipalkoilla ei ole juuri ollut vaikutuksia, asia on noussut uudelleen esille pakolaiskriisin takia. AFP:n mukaan osa toivoo, että pakolaisille ei tarvitsisi maksaa vähimmäispalkkaa, jotta he pääsisivät paremmin työn syrjään kiinni.
– Pakolaisille voisi olla jokin tietty aika, jolloin heille ei tarvitsisi maksaa minimipalkan mukaista palkkaa. Aika voisi olla esimerkiksi 18 tai 24 kuukautta, sanoo AFP:lle Michael Hüther saksalaisesta IW-ajatushautomosta.