Ministeri Henriksson kertoi ex-kansanedustajan parituspuuhista, hallintojohtaja ei usko eduskunnan ryhtyvän toimiin: "Kuulostaa hurjalta"

Ministeri Henriksson kertoo kirjassa, että kansanedustajakollega yritti välittää naisseuraa toiselle kansanedustajalle. Eduskunta tuskin ryhtyy toimiin, koska tapahtuneesta on yli kymmenen vuotta.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio pitää RKP:n puheenjohtajan, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin elämäkerrassa kertomaa tapausta naisseuran välittämisestä hämmentävänä. Hän luottaa kuitenkin kerrotun todenmukaisuuteen.

– Kun ministeri Henriksson on niin sanonut, että näin se sitten on niin kuin hän sanoo, Rauhio arvioi STT:lle.

–  Se kuulostaa hurjalta. Enpä ole moista kuullut.

Rauhio ei saamiensa tietojen perusteella usko, että eduskunnassa ryhdytään tapauksen suhteen toimiin. Asiaa voitaisiin harkita, jos ministeri Henriksson esittäisi toimenpiteitä, mutta silloinkin siihen liittyisi ongelmia. Tapahtuneesta kun on aikaa jo toistakymmentä vuotta. Lisäksi Henriksson ei kirjassaan kerro, kenestä kansanedustajasta oli kyse, mutta hän ei ole enää kansanedustaja.

–  Yli kymmenen vuotta sitten tapahtuneen asian suhteen, ihan sen voi sanoa, että kukaan ei tällaisesta voisi tehdä sellaista rikosilmoitusta, jolla olisi mitään menestymisen mahdollisuutta, Rauhio perustelee.

Rauhio on toiminut eduskunnan hallintojohtajana vuodesta 2010 alkaen. Hän ei muista vastaavankaltaisia tapauksia uransa ajalta tai edes kuulleensa sellaisista muilta virkamiehiltä.

Entä miten eduskunnassa toimittaisiin, jos vastaava tapaus tulisi nyt tietoon tuoreeltaan? Rauhio korostaa, että vastaukseen sisältyy spekulointia, mutta asiaan suhtauduttaisiin vakavasti ja epäasialliseen käyttäytymiseen puututtaisiin. Eduskunnan puhemies voisi puhuttaa epäasiallisesti käyttäytynyttä kansanedustajaa, ja tälle voisi tulla myös poliittisia seurauksia esimerkiksi oman eduskuntakuntaryhmän taholta. Jos toiminta täyttäisi rikoksen tunnusmerkit, siirtyisi asia normaaliin tapaan poliisille.

–  En usko, että nykyään helposti tällaista kukaan hyväksyisi.

Tissipervot ja kalapuikkoviikset

Eduskunta on vuosien varrella nähnyt epäasialliseen käytökseen tai häirintään liittyvän kohun jos toisenkin. Henriksson viittaa kirjassaan esimerkiksi Helsingin Sanomien vuonna 2008 julkaisemaan artikkeliin, jossa kerrottiin useamman kansanedustajan häiritsevästä käytöksestä. Lehti oli juttua varten tehnyt laajan soittokierroksen eduskunnassa työskenteleville naisille.

– Vanhempia 'maakunnan' kansanedustajia syytettiin asiattomista vihjailuista, epämiellyttävistä kommenteista ja naisten rintojen intensiivisestä tuijottamisesta. Naiset kuvailivat heitä 'tissipervoiksi', 'seksistisiksi wannabealfauroksiksi' ja 'kalapuikkoviiksiksi', Henrikssonin kirjassa kuvaillaan.

Toisaalta epäasiallinen käytös on myös takavuosina aiheuttanut vakavia poliittisia seurauksia. Esimerkiksi juuri vuonna 2008 silloinen ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) joutui eroamaan ministerin paikalta, kun hänen eroottiselle tanssijalle Johanna Tukiaiselle lähettämänsä tekstiviestit päätyivät julkisuuteen.

Kehitys parempaan suuntaan

Rauhio arvioi, että häirintäasioiden suhteen kehitys on eduskunnassa mennyt parempaan suuntaan viimeisten 10–15 vuoden aikana. Kokemuksia selvitetään joka toinen vuosi henkilöstölle tehtävällä kyselyllä, mutta myös jatkuvalla seurannalla työyksikkökohtaisesti.

Yli kymmenen vuotta sitten epäiltyjä tapauksia saattoi Rauhion mukaan olla vuosittain useita ja ne saattoivat koskea useita kansanedustajia. Nykyisin epäilyjä on ollut noin kahdesta neljään vuodessa ja joinain vuosina nolla.

–  Trendi on, että näitä tapahtumia on harvakseltaan.

Sen lisäksi, että ilmitulleiden tapahtumien määrä on vähentynyt, Rauhio uskoo, että myös ilmituomisen kynnys on madaltunut. Tosin häirintäkokemuskyselyyn vastataan nimettömästi, minkä vuoksi kaikkiin tapauksiin ei välttämättä pystytä puuttumaan.

Lue myös:

    Uusimmat