Ministeri Paaterolle esitettiin selvät kysymykset Posti-kohusta: Vastaukset sangen kaartelevia

2:08img
Video: Valtio järjesti 700 postilaisen palkkakiistaan aikalisän
Julkaistu 14.09.2019 20:05

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) vahvistaa Talouselämälle kuulleensa jo viime kesänä, että Postissa on ollut tekeillä kovaa arvostelua saanut suunnitelma siirtää työntekijöitä pienemmille palkoille Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Posti kertoi elokuun lopussa, että siirto koskee noin 700 työntekijää, jotka työskentelevät paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa. Posti- ja logistiikka-alan unionin mukaan palkanalennus olisi jopa 30 prosenttia. Posti kertoi tuolloin lisäksi pyrkivänsä löytämään markkinaehtoisen työehtosopimus- ja kustannustason myös perinteisissä postipalveluissa syksyn 2019 aikana.

Lue myös: Postin hallintoneuvoston jäsen kuuli jopa 8000 ihmisen palkanalennuksista mediasta: "Ei näköjään pidetä ajan tasalla"

– Olemme kesän aikana keskustelleet Postin yleisestä tilanteesta ja siinä samalla olemme keskustelleet erilaisista vaihtoehdoista, Paatero sanoi.

Kerrottiinko teille kesällä, että aiotaan tehdä muutos, jossa siirretään työntekijöitä Teollisuusliiton työehtosopimukseen?

– Niin, se on ollut yksi versio kaikista vaihtoehdoista.

Aikeet postilaisten palkanalennuksesta nostivat ankaraa arvostelua, etenkin kun asiaan yhdistettiin tieto Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen kovista palkka- ja palkkiosummista.

Lue myös: Nyt puhuvat postinjakajat: Toimeentulo ja jaksaminen jo nyt kestokyvyn rajoilla – ”Jos eläkeikään pitää jaksaa töissä, niin se on ihan mahdotonta”

Kun kohu oli yltynyt suureksi, Paatero otti syyskuun alussa Postin johdon kanssa esille työehtosopimuskiistan. Tapaamisen tuloksena oli, että Posti otti ”aikalisän” kiistellyssä työehtosopimuksen siirrossa.

Miksi otitte aikalisän asiaan, jonka olitte hyväksynyt jo aiemmin?

– Niin siis tämä versio, että on erikseen 700 henkilöä siirrettävänä. Mielestäni on vain hyvä, että asia neuvotellaan siinä samassa työehtosopimusaikataulussa kuin isompikin porukka.

Menikö siis niin, että otitte aikalisän asiaan, jonka olitte itse aiemmin hyväksynyt?

– Se voi olla sinun tulkintasi. Minun tulkintani on se, että keskustelimme Postin kanssa heidän haasteistaan. Heillä oli ratkaisu, että nämä tulevat erilaisissa osissa. Sen takia ajattelin, että se on parempi tehdä samalla.”

Paateron mukaan aikalisän taustalla on se, että pitää olla sama aika, kun neuvotellaan julkisuuteen nousseen 700 työntekijän ja isomman työntekijämäärän osalta.

Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloittivat viime maanantaina neuvottelut viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehdoista. Nykyinen työehtosopimus on voimassa lokakuun loppuun asti. Yhteensä neuvotteluiden piirissä on noin 10 000 henkilöä.

Ovatko Postin palkanalennukset mielestänne hyväksyttäviä?

– Olen sanonut, että pitää neuvotella palkasta ja se on työntekijöiden ja työnantajien yhteinen neuvottelu.

Pääministeri Antti Rinne (sd) linjasi viime viikolla, ettei hän hyväksy Postin palkanalennuksia. Sittemmin Rinne sanoi, että Posti voisi harkita myös kertakorvauksia niille, joiden palkkoja alennetaan.

Lue myös: PAU: Rinteen väläyttämä kertakorvaus ei ole ratkaisu Postin kiistaan – Palta toivoo osapuolille neuvottelurauhaa

HS:n tietojen mukaan Posti suunnittelee tuntuvia palkanalennuksia peräti 8 000 työntekijälle.

Tuoreimmat aiheesta

Sirpa Paatero