Ministeri Rydman SDP:n kasvupaketista: Puhdasta populismia ja hihasta ravistettuja numeroita

Elinkeinoministerin mukaan SDP:n paketin suurimmat kompastuskivet liittyvät sen vaikutusarvioihin.

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) ei löytänyt perjantaina juuri mitään myönteistä sanottavaa SDP:n julkistamasta kasvupaketista.

– Kyllä se on puhdasta populismia ja hihasta ravistettuja numeroita. Siltä se lähinnä näyttää. Ei ole järin uskottavalla pohjalla, Rydman sanoi toimittajille eduskunnassa.

Rydmanin mukaan SDP:n esityksen suurimmat kompastuskivet liittyvät sen vaikutusarvioihin.

– Vaikutusarviot ja taloudelliset arviot eivät tunnu perustuvan mihinkään tutkittuun, vaan enemmän tai vähemmän tyhjästä keksittyihin arvioihin ja veikkauksiin, Rydman sanoi.

Rydman suhtautui epäillen siihen, että SDP:n julkistamista rakenne-, työllisyys- ja kasvutoimista löytyisi mitään varteenotettavia keinoja Suomen tilanteen parantamiseksi.

– Käymme tämän huolella läpi, mutta yleiskuva ei kyllä ole uskottava, Rydman sanoi.

SDP esittää muun muassa työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Rydman ei työperäistä maahanmuuttoa tyrmää, mutta korostaa, että Suomeen töihin tulevilla täytyy olla realistiset edellytykset työllistyä ja pysyä kiinni työssä.

– Ja täytyy tietenkin varmistaa se, että myös työolosuhteet ja ehdot ovat samat kaikille, myös muualta tuleville. Työperäinen maahanmuutto ei saa tarkoittaa työvoiman halpuuttamista, Rydman painotti.

Eläkeasiat valmistelussa

Rydman suhtautui myönteisesti SDP:n esittämään ikääntyneiden työllisyysasteen kasvattamiseen.

– Työurien pidentäminen loppupäästä on kannatettava tavoite. Siihen toivottavasti löydetään keinoja, olkoon ne sitten veroporkkanoita tai eläkekertymään liittyviä, Rydman sanoi.

– Täytyy tietysti muistaa se, että näitä eläkeasioitahan tälläkin hetkellä valmistellaan myös työmarkkinajärjestöjen kesken. Odotamme sitäkin, mitä sieltä sitten lopulta ulos saadaan, hän jatkoi.

SDP:n esittämään rakennusalan tukemiseen Rydman suhtautui varovaisesti. Hän muistutti, että rakennusala on suhdanneherkkä toimiala, joka nopeasti reagoi suhdanteiden muutoksiin ja saattaa myös ylikuumentua.

– Joka tapauksessa on varmistettava se, että se, miten rakennusalaa tuetaan, ei ole ainakaan uusia kuplia synnyttävää, Rydman summasi.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ei perjantaina halunnut kommentoida SDP:n pakettia STT:lle eduskunnassa vedoten siihen, että ei ollut vielä ehtinyt perehtyä pakettiin.

Myöhemmin iltapäivällä Purra kommentoi SDP:n pakettia viestipalvelu X:ssä.

– SDP ei pysty, voi eikä halua huolehtia julkisen talouden kestävyydestä, koska se väistämättä tarkoittaisi myös vaikeita päätöksiä – niitä samoja, joita tämä hallitus tekee ja joita SDP mätkii. Niinpä sen ”vaihtoehto” on yksinkertaisesti vain toiveajattelusta kasattu taikaseinä, Purra kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat