Orpo hallituksen puheista Ylelle: ”Valitettavasti joitain ylilyöntejä tulee”

Pääministeri Petteri Orpolta (kok.) kysyttiin pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa hallituksen johtamisesta. Orpon mukaan isossa kuvassa hallituksen puheet ovat olleet hyvinkin sovinnaisia siitä lähtien, kun hallitus teki kesällä yhdenvertaisuustiedonannon.

Kysymyksessä viitattiin perussuomalaiseen elinkeinoministeriin Wille Rydmaniin, joka on esittänyt jyrkkiä puheenvuoroja työmarkkinakiistaan liittyen. Rydman on esimerkiksi puhunut ay-mafiasta ja sanonut, että ay-eliitti taistelee oman valtansa puolesta.

– Valitettavasti joitain ylilyöntejä aina tulee. Minä en siitä pidä, koska minusta jokaisen pitää pyrkiä olemaan provosoitumatta ja provosoimatta.

Hänen mukaansa yksittäisetkin ministerit tietävät, missä raja menee. Hallituksen yhtenäisyys on Orpon mukaan paremmalla tolalla kuin kertaakaan hallituksen aloittamisen jälkeen.

Yksittäisten ministereiden sanavalinnoista Orpo totesi, että jokaisen pitäisi olla provosoimatta ja pitäisi olla provosoitumatta.

– Emme me tarvitse yhtään lisää jännitteitä.

Työmarkkinakiistasta Orpo totesi, että hallitus ei hae selkävoittoa ay-liikkeestä.

– Muutosten tekeminen on vaikeaa, siksi ne ovat jääneet aiemmin tekemättä. Saavutetuista eduista on vaikea luopua, sanoi Orpo.

Orpon mukaan työmarkkinakiista on politisoitunut, eikä SDP:n välikysymys asiasta helpota tilannetta.

– Hyvin laajasti on nähtävissä, että tässä vastustetaan hallitusta ylipäänsä.

– Se, että SDP nyt teki välikysymyksen, vielä lisää politisoitumista ja mutkistaa tilannetta, sanoo Orpo.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyar syyttää Orpoa siitä, että tämä kyseenalaistaisi opposition oikeutuksen tehdä välikysymys.

– Pidän tällaista puhetta jopa demokratian halventamisena. Oppositiolla on oikeus ja jopa velvollisuus käyttää sen vahvinta työkalua tilanteen sitä vaatiessa, sanoo Razmyar tiedotteessa.

Orpo on valmis verokorotuksiin

Hallituksen suunnitelmissa on tehdä huhtikuun kehysriihessä uusia miljardiluokan säästöjä. Orpo on valmis myös veronkorotuksiin leikkauksien lisäksi.

– Minusta on ihan päivänselvää, että ollaan niin syvällä kuopassa, että tarvitaan myöskin tätä tulopuolen tarkastelua eli verotusta.

Orpon mukaan lähtökohtana pitäisi olla, että sellaisia veroja ei nostettaisi, jotka heikentäisivät kasvua ja työllisyyttä.

– Meillä on kuitenkin suuri määrä veroja, välillisiä veroja, haittaveroja, terveysveroja, kulutusveroja, jotka voidaan arvioida, mutta se on poliittinen kokonaisuus, niin siksi en lähde mihinkään huutokauppaan tämän enempää siitä, että mitkä ovat mahdollisia ja mitkä eivät.

Alkukaudellaan hallitus on laskenut esimerkiksi bensaveroa ja olutveroa sekä höllentänyt niin sanottua suurituloisten solidaarisuusveroa.

Lue myös:

    Uusimmat