Puolueen mukaan sen toimilla on potentaalia lisätä työllisten määrää 120 000:lla.
SDP:n mukaan sen tänään julkistamilla rakenne-, työllisyys- ja kasvutoimilla on potentiaalia lisätä työllisyyttä noin 120 000 työllisellä. Puolue ehdottaa muun muassa ikääntyneiden työllisyyden parantamista, työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja vastentahtoisen osa-aikatyön vähentämistä.
Puolueen mukaan toimien arvioidut positiiviset yhteisvaikutukset julkiseen talouteen ovat pitkällä aikavälillä yli kuusi miljardia euroa.
SDP:n tänään julkaisema paketti täydentää kuuden miljardin euron tulo- ja menosopeutuspakettia, jonka puolue julkaisi aiemmin tässä kuussa vaihtoehtona hallituksen julkisen talouden suunnitelmalle.
Työeläkettä 75-vuotiaaksi asti
SDP:n keinovalikoimiin kuuluu muun muassa ikääntyneiden työllisyysasteen kasvattaminen.
Puolue haluaa mahdollistaa ikääntyvien työntekijöiden oikeuden jatkaa työelämässä ja työeläkkeen kertymisen jatkon aina 75 vuoteen asti. SDP:n mukaan puolueen toimet ikääntyvien työllisyyden lisäämiseksi parantaisivat julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla ja työllisyysvaikutus olisi 29 000.
Eläketurvakeskuksen ekonomisti Satu Nivalainen arvioi Helsingin Sanomille, että muutos ei välttämättä lisäisi ikääntyvien työllisyyttä merkittävästi.
– On hankala nähdä, miten vanhuuseläkkeen yläikärajaa 75 vuoteen nostamalla voitaisiin lisätä ikääntyvien työllisyyttä merkittävästi. Koska työllisyysasteen ero Ruotsiin paikantuu nimenomaan 65–69-vuotiaisiin, pitäisi ennemminkin pyrkiä työllisyyden kasvattamiseen tässä ikäryhmässä, hän arvioi.
Entinen valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, työelämäprofessori Martti Hetemäki taas arvioi Demokraatille, että tutkimusten perusteella niin kutsuttu eläkeiän normi eli käytännössä vanhuuseläkkeen alaikäraja ohjaa voimakkaasti eläkkeelle jäämistä. Sillä olisi merkittävä vaikutus käyttäytymiseen.
Hetemäen mukaan on kuitenkin hyvin vaikeaa sanoa, kuinka paljon työllisyys kohentuisi.
– Tämä on niitä asioita, joita pitäisi huolella selvittää ja tarkastella ennen kuin voi esittää mitään arvioita, hän sanoi lehdelle.
Ulosottoaika lyhyemmäksi
SDP haluaa tukea myös ylivelkaantuneita lyhentämällä ulosottoaikaa. Se haluaa ulosottoajasta normaalisti viiden vuoden mittaisen ja 10 vuoden mittaisen, jos korvaussaatava perustuu rikokseen.
SDP haluaa myös vähentää vastentahtoista osa-aikatyön tekoa. Puolue tavoittelee vastentahtoisen osa-aikatyön puolittumista 50 000 henkilöön nykyisestä 100 000 henkilöstä.
Työnhakuviisumi käyttöön
SDP haluaisi myös kasvattaa työperäisen maahanmuuton määrää. Puolue ehdottaa Suomeen työnhakuviisumia, jollainen on käytössä esimerkiksi Saksassa.
Työnhakuviisumi tarkoittaa, että henkilö, jolla on korkea työllistymisen todennäköisyys, voi anoa oikeutta oleskella maassa työnhaun perusteella.
Puolue myös peruisi hallituksen suunnittelemat kiristykset maahanmuuttoon, kuten pysyvän oleskeluluvan ja kansalaisuuden saannin kiristykset.
SDP myös peruisi hallituksen kolmen ja kuuden kuukauden aikarajat, jolloin EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden pitää poistua maasta, jos he eivät työllisty. Kuuden kuukauden raja on erityisasiantuntijoille.
– Valtiovarainministeriön kestävyyslaskematekniikalla tehdyn laskelman mukaan 40 000 hengen vuotuisella maahanmuutolla julkinen talous vahvistuisi noin yhdellä prosentilla bkt:sta, puolue sanoo.
EU:lle uusi investointirahasto
Yksi keskeinen osa kasvusuunnitelmia on se, ettei ilmastotavoitteista tingitä.
– Ilmastotavoitteista ei pidä tinkiä, vaan SDP:n mielestä kasvutoimet on sidottava ilmastotavoitteiden saavuttamiseen yhdessä yksityisen sektorin kanssa. Tutkitusti kasvutoimet ovat tehokkaimpia, kun ne kohdistuvat vihreisiin investointeihin, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo tiedotteessa.
Puolue esittää EU:n investointirahaston perustamista. Rahastolla houkuteltaisiin vihreitä investointeja EU-alueelle. Se rahoitettaisiin esimerkiksi rahoitusmarkkinaverolla, ei yhteisvelalla.
Puolue haluaa toimia epäterveen valtiontukikilpailun lopettamiseksi.
– Ratkaisu tähän on palaaminen tiukkoihin valtiontukisääntöihin. Samalla kuitenkin tarvitaan välineitä, joilla Eurooppa pärjää raivokkaassa kilpailussa vihreistä investoinneista USA:lle ja Kiinalle. Suomen pitää määrätietoisesti ajaa uuden investointirahaston perustamista EU:ssa, puolue sanoo.