Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ei halua uhriutua, mutta suostuu kertomaan kokemastaan vihapuheesta.
– Pahinta laatua ovat viestit, joissa haukutaan kaikenlaisilla nimityksillä. Niitä tulee tekstiviestillä, sähköpostilla ja sosiaalisessa mediassa. Naamasta naamaan vihapuhetta en ole vielä kohdannut.
– Minä kestän, vaikka se kohdistuu minuun. Mutta siinä vaiheessa, jos ne alkaa kohdistua minun perheeseeni, silloin ryhdyn toimenpiteisiin. Jos kyseessä on uhkaus, silloin vien asian eteenpäin, paljastaa Lindström.
Lindström toteaakin vihapuheen yleistyneen ja kohdistuvan nykyisin lähes kaikkiin ihmisryhmiin.
– Se kohdistuu lähes kaikkiin ihmisryhmiin ja siihen pitää puuttua nyt, koska voi olla, että lisääntyessään vihapuhe johtaa seuraavassa vaiheessa viharikoksiin. Sen takia pitää olla nollatoleranssi. Kaikkien päättäjien ja kansalaisten pitäisi siihen puuttua.
Vihapuhe rajoittaa liikkumista
Osansa vihapuheesta on saanut myös vammaisforumin puheenjohtaja Pirkko Mahlamäki. Hän on jopa rajoittanut liikkumistaan vihapuheen ja uhkauksien vuoksi.
Solvausten ja loukkausten lisäksi Mahlamäki kertoo kohdanneensa henkeensä kohdistuvaa uhkailua.
– Sinulle laitetaan sormipistooli otsalle ja sanotaan, että teidät vammaiset pitäisi kaikki tapaa yhteiskunnan varoja viemästä.
– Se tuntuu aivan kamalalta. Se oli hirvittävää – vaikka hyvin näki, että ei tuo ole aitoa ja kukaan ei minun päälleni fyysisesti käy. Kyllä se satutti ja satuttaa vielä, kertoo yhä järkyttynyt Mahlamäki.
Mahlamäkeä on uhkailtu, mutta ilmoituksia tuntemattomista uhkailijoista hän ei ole vielä saanut järkytykseltään ja peloltaan aikaseksi.
– Pyrin toteuttamaan ohjetta, että pois tilanteesta ja äkkiä. Jotkut paikat kaupungilla ovat sellaisia, että en mene enää sinne. On myös paikkoja joihin en mene iltaisin enkä ilman, että minulla on joku saattaja mukana. Yksin en uskalla liikkua, harmittelee Mahlamäki.
579582 Oikeusministeriön selvitys: Vihapuhe rajoittaa liikkumista