Niina Backman sai uhkaavan viestin: "Etsin sinut, paloittelen ruumiin ja vien lapset" – poliisi kertoi MTV:lle, miten yltyvään somehäirintään pitäisi puuttua

9:09imgHuomenta Suomen juontaja Niina Backman kertoi saamastaan vakavasta someuhkauksesta. Videolla poliisi avaa tarkemmin, miten uhkauksiin pitäisi puuttua.
Julkaistu 11.02.2023 10:25
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva häirintä ja uhkailu on varsin yleistä. Huomenta Suomen juontaja Niina Backman kertoi omakohtaisesta tapauksesta, joka johti rikosilmoituksen tekemiseen.

Poliisille tulee paljon yhteydenottoja, jotka liittyvät uhkailuun tai häirintään sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan somehäirinnästä kannattaa tehdä rikosilmoitus matalalla kynnyksellä.

Huomenta Suomen juontaja Niina Backman kertoi itsekin saaneensa erittäin vakavan uhkauksen.

– Eräs henkilö kirjoitti kuukausien ajan, ei selkeästi pitänyt minusta. Viimeinen viesti oli pitkä, ja se päättyi sanoihin: ”Etsin sinut, paloittelen ruumiin ja vien sinun lapset”.

Backman työskentelee myös Radio Novalla, ja tuon nimenomainen uhkaus oli tullut sinne. Tapauksesta Backman teki rikosilmoituksen.

– Jos vaan ei pidä jostain ihmisestä, niin miten pitkälle on valmis menemään sanoissaan. Miten helppoa on piiloutua kirjoittelun taakse, kun ei tarvitse koskaan kohdata tätä ihmistä, Backman sanoo.

Helsingin poliisin komisario Simo Kauppisen mukaan Backmanin kokema uhkailu on ”äärimmäisen vakava” juttu.

– Jos täyttää rikoksen tunnusmerkit, niin kyseessä on laiton uhkaus.

Koulukiusaamista somen puolella

Huomenta Suomessa vieraillut Kauppinen puhui somehäirinnästä erityisesti lasten ja nuorten kohdalla. Esimerkiksi koulukiusaamista tapahtuu paljon pelkästään sosiaalisen median puolella.

Hänen mukaansa somehäirintään ensisijainen ratkaisu ei ole poliisin tekemä esitutkinta, vaan itse ongelmaan pitäisi puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Avainasemassa lasten ja nuorten vanhemmat, että he ovat kiinnostuneita mitä niillä viestimillä tehdään.

Kauppinen sanoo, että teon loukkaavuus tai uhkaavuus ei vähene, vaikka teet sen sosiaalisessa mediassa.

Hän kuitenkin korostaa, että valtaosa nuorista voi edelleen hyvin.

– Pieni osuus, joiden suunta on huolestuttava. Onneksi Suomessa voi edelleen kävellä rauhassa, eikä tarvitse pelätä oman turvallisuutensa puolesta. Toivotaan, että stabiili tilanne kestää.

Kauppinen sanoo kuitenkin olevansa tilanteesta huolissaan, ja siitä suunnasta mihin Suomi on menossa.

– Hereillä pitää olla, mitään ei saa laiminlyödä yhteiskunnallisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media