Ministeriö: Uutta työpaikkaa saisi etsiä puoli vuotta, jos on tullut erityisasiantuntijan oleskeluluvalla Suomeen

Hallitus on kritiikin jälkeen muuttamassa ulkomailta Suomeen töihin tulleiden erityisosaajien työnhakuaikaa kolmesta kuuteen kuukauteen. Tämä koskisi vain ihmisiä, jotka ovat tulleet erityisasiantuntijan oleskeluluvalla Suomeen, tarkennetaan työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) STT:lle.

Kriteerit ovat samat kuin erityisasiantuntijan oleskeluluvan saamiseksi: palkan täytyy olla tänä vuonna vähintään 3 638 euroa kuukaudessa ja hakijalla pitää olla korkeakoulututkinto tai hänen on pitänyt hankkia erityisosaamista erityisasiantuntijan tehtävässä joko työssä tai koulutuksessa. Toimenkuvaa tai ammattinimikettä ei ole rajattu.

Alkuperäisen hallitusohjelman kirjauksen mukaan työperusteisen maahanmuuttajan on solmittava uusi työsuhde kolmessa kuukaudessa edellisen työsuhteen loppumisesta tai poistuttava maasta. Tämä koskee edelleen muita kuin erityisasiantuntijan oleskeluluvalla tulleita.

Hallitusohjelmassa on sovittu myös, että jatkossa työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa työsuhteen päättymisestä Migriin eli Maahanmuuttovirastoon. Vielä on valmistelussa kesken, miten se käytännössä toteutetaan.

Ajatus on, että kun työnantaja ilmoittaa työsuhteen päättyneeksi, Migrissä nähdään, onko työnhakijalla ollut perustyöntekijän oleskelulupa, jolloin hänellä on kolmen kuukauden suoja- aika, vai erityisasiantuntijan lupa, jolloin hänellä olisi nyt neuvotellun poikkeuksen mukaan kuuden kuukauden suoja-aika.

Voimaan ensi vuonna

Kolmen kuukauden sääntö on herättänyt keskustelua viime kesästä lähtien. Syksyllä työministeri Arto Satonen (kok.) lupasi, että tähän niin sanottuun suoja-aikaan etsitään poikkeusta erityisasiantuntijoille. Osa perussuomalaisista on kuitenkin vastustanut tätä.

Ministeriössä on selvitetty erilaisilla työperusteisilla luvilla Suomeen tulevien työn hakemista, muun muassa sitä, kuinka usein nykyisin tarvitaan suojelupoliisin turvallisuusselvitystä ja miten kauan sen saamisessa kestää ja onko tietyissä tehtävissä esimerkiksi kilpailukieltoja tai irtisanomisaikoja.

Hallituksen esityksen valmistelu alkoi viime syksynä. Ministeriöstä arvioidaan, että esitys lähtee lausunnoille loppukeväästä ja annetaan eduskuntaan syksyllä. Lain on määrä astua voimaan ensi vuoden aikana.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi hallituksen sovusta viikonloppuna Ylellä, mutta hän ei määritellyt, mitä erityisosaajilla tässä yhteydessä tarkoitetaan.

– Tästä on ollut iso huoli elinkeinoelämässä ja tiedeyhteisössä. Erityisosaajat ovat erityisen tärkeitä monille yrityksille. He voivat olla avaintyöntekijöitä ja tiedeyhteisön avaintutkijoita, sanoi Orpo.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi viikonloppuna STT:lle, että neuvotteluissa on puhuttu muun muassa koodaajista, insinööreistä ja sairaanhoitajista.

– Kyse olisi ihmisistä, joilla on erityisosaamista ja joista on pulaa Suomessa, Henriksson kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat