Riittääkö kolme kuukautta uuden työn saamiseksi? Tätä mieltä Suomessa ollaan

Näihin syihin maahanmuuttajien työnhaku yleisimmin kaatuu 9:53
Näihin syihin maahanmuuttajien työnhaku yleisimmin kaatuu

Ani harva tuntuu pitävän kolmea kuukautta riittävänä aikana uuden työn saamiseksi.

Hallitus suunnittelee, että työperusteisen maahanmuuttajan olisi poistuttava Suomesta, ellei hän solmi uutta työsuhdetta kolmen kuukauden sisällä aiemman työsuhteen päättymisestä. Erikoisasiantuntijan oleskeluluvalla maassa oleva saisi etsiä työsuhdetta puolen vuoden ajan. Näin olisi myös tilanteessa, jossa työntekijällä on vähintään kahden vuoden oleskelulupa työntekoon ja todiste toimeentuloon tarvittavista varoista.

Hallituksen esitysluonnos työperäisen maahanmuuton ehdoista keräsi 131 lausuntoa, joista osan antoivat yksityishenkilöt.

Kolmen kuukauden "suoja-aika" työn etsimiseksi saa aika lailla täystyrmäyksen. Aikaa pidetään liian lyhyenä työnhakuun, oli kyse sitten suomalaisesta tai ulkomaalaisesta.

– Työnhaku- ja rekrytointiprosessit ovat nykyään pitkiä myös muissa kuin asiantuntija- ja johtotason tehtävissä, joissa työttömyyden suoja-aika olisi kuusi kuukautta ilman muita vaatimuksia. Työpaikan löytäminen kolmessa kuukaudessa on haastavaa syntyperäisille suomalaisillekin, puhumattakaan ulkomaalaisista, joilla ei ole vielä työllistymistä edesauttavia laajoja sosiaalisia verkostoja eikä välttämättä hyvää kielitaitoakaan, sanoo palkansaajakeskusjärjestö SAK lausunnossaan.

Parannus nykytilaan

Monet lausunnonantajat pitävät hyvänä sitä, että oleskelulupien peruuttamiseen laaditaan yhdenmukaistavaa sääntelyä. Esimerkiksi Suomen Pakolaisaspu ry pitää ehdotettua muutosta parannuksena nykytilaan.

Nykytilanteessa oleskelulupa voidaan perua, jos luvan myöntämisen perusteena ollut työ ei enää jatku. Säännös on kuitenkin harkinnanvarainen. Tällä hetkellä Maahanmuuttovirastolla on käytäntö, ettei se käynnistä oleskeluluvan peruuttamismenettelyä kolmen kuukauden takuuajan sisällä.

Myös matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara pitää sääntelyä suotavana. Se pitää esitettyjä suoja-aikoja kuitenkin täysin riittämättöminä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan liian tiukat rajoitukset voisivat pahimmillaan johtaa siihen, että toivotut työntekijät lähtisivät Suomesta muihin maihin töihin.

Yrityksille kansainvälisyyspalveluita tarjoava Business Finland on samoilla linjoilla.

– Liian lyhyt suoja-aika voi johtaa tilanteeseen, jossa Suomi menettää tänne vaivoin saatua ja houkuteltua työvoimaa tilanteessa, jossa Suomen pitäisi ennemminkin lisätä ulkomaisen työvoiman saatavuutta, todetaan Business Finlandin lausunnossa.

Paljonko aikaa työnhakuun?

Tekniikan akateemisten (TEK) mielestä suoja-aika voisi olla vuoden. Keskuskauppakamari, VTT ja Finanssiala ry ehdottavat, että suoja-aika olisi muuten 12 kuukautta, ja alle kaksi vuotta työskennelleille työntekijän oleskeluluvan saaneille kuusi kuukautta.

Moni kannattaa samaa suoja-aikaa kaikille kolmansien maiden kansalaisille. SAK katsoo, että myös työntekijän luvalla työskentelevillä tulisi olla kuuden kuukauden suoja-aika.

Pirkanmaan TE-toimiston mielestä olisi selkeämpää, jos suoja-aika olisi samanmittainen oleskeluluvan pituudesta riippumatta. Myös Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto esittää selkeyden ja yhdenmukaisuuden vuoksi samanpituista työnhakuaikaa.

Lue myös:

    Uusimmat