Kritisoitu kolmen kuukauden sääntö etenee – hallituksenkin mielestä saattaa haitata Suomen maakuvaa

2:00imgLakiesitys tiukentaa työluvalla työskentelevien ulkomaalaisten pelisääntöjä
Julkaistu 17.10.2024 15:33

MTV UUTISET – STT

Hallituksen lakiesityksen mukaan esitys saattaa aiheuttaa haittaa Suomen maakuvalle osaajien maahanmuuton kohteena.

Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen niin sanotusta kolmen kuukauden säännöstä. Valtioneuvoston yleisistunto päätti asiasta tänään torstaina iltapäivällä.

Esityksellä pyritään sitomaan työperäiset oleskeluluvat nykyistä vahvemmin työhön ja tehostamaan niiden valvontaa. Jatkossa työperäisen maahanmuuttajan olisi solmittava uusi työsuhde kolmessa kuukaudessa edellisen työsuhteen loppumisesta tai poistuttava maasta.

Muun muassa erityisasiantuntijoilla määräaika uuden työpaikan löytämiseen olisi kuusi kuukautta.

Suunniteltu lakimuutos sai laajaa arvostelua kesän lausuntokierroksella. Lähes kaikki lausunnonantajat pitivät esitettyjä määräaikoja liian lyhyinä.

Kritiikkiä tuli sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta. Esimerkiksi monia isoja vientiyrityksiä edustava Teknologiateollisuus sanoi lausunnossaan olevansa erittäin huolissaan esityksen vaikutuksista Suomen maakuvaan ja houkuttelevuuteen kansainvälisten osaajien kohdemaana.

Hallituksen lakiesityksenkin mukaan esitys saattaa aiheuttaa kielteisiä mielikuvia työntekijöiden asemasta ja haittaa Suomen maakuvalle osaajien maahanmuuton kohteena.

Ei koske startup-yrittäjiä

Lakiesitykseen on tehty joitakin muutoksia lausuntokierroksen jälkeen.

Kuuden kuukauden määräajan uuden työn löytämiseen oli aiemmin kaavailtu koskevan myös kasvuyrittäjiä. 

Heitä koskevasta määräajasta kuitenkin luovuttiin, koska kasvuyrittäjien kohdalla kyse ei ole työsuhteesta. Muutoksen taustalla oli Business Finlandin ja Maahanmuuttoviraston antama lausuntopalaute.

Työnantajille on esityksen mukaan tulossa velvollisuus ilmoittaa työperäisen maahanmuuttajan työsuhteen päättymisestä Maahanmuuttovirastolle. Ilmoituksen tekemisen määräaika piteni jatkovalmistelussa 14 päivään, kun se alun perin oli seitsemän päivää.

Voisi vaihtaa työvoimapula-aloille

Lakiesitys myös laajentaisi maahanmuuttajien mahdollisuuksia uuden työn löytämiseen. Jatkossa työntekijä voisi samalla oleskeluluvalla vaihtaa työpaikkaa myös aloille, jotka on todettu työvoimapula-aloiksi. Tällaisista aloista linjattaisiin valtioneuvoston asetuksella kerran vuodessa ensi kesästä lähtien.

Työnteko-oikeuden laajentaminen koskisi vain työntekijän oleskelulupaa, koska se myönnetään aina vain tietylle ammattialalle. Sen sijaan muut lakiesityksen kohdat koskevat kaikkia työperusteisia oleskelulupia.

Tavoitteena on, että lakimuutokset tulisivat voimaan ensi vuoden huhtikuussa.

Lue myös: Omolaralla, 33, on kaksi korkeakoulututkintoa muttei töitä Suomessa – " Yritysten pitäisi olla avoimempia"

Matthew, 32, olisi voinut saada Suomen kansalaisuuden kahden kuukauden päästä – lakimuutos romutti haaveen

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus