Ministerit Kai Mykkänen ja Joakim Strand joutuivat perumaan tiistain kokoukset Brysselissä, Heikki Autto Washingtonin-matkansa. Tiukassa äänestyksessä on syytä olla paikalla, sanoo Mykkänen MTV Uutisille.
Hallituksen rivien rakoileminen on tekemässä sairaalaverkkoa koskevasta äänestyksestä niin tiukan, että kaksi ministeriä on perunut osallistumisensa tiistain EU-kokouksiin.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strandin (r.) piti osallistua tiistaina Eurooppa-ministerien kokoukseen.
– Pitää paikkansa, että olen perunut Brysselin matkan. Henkilökohtaisesti hieman harmittaa, koska olen tähän asti osallistunut paikan päällä kaikkiin neuvoston kokouksiin, Strand kommentoi MTV Uutisille.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) osallistuu maanantaina Brysselissä energianeuvostoon, mutta matkustaa sitten Suomeen ja jättää tiistain ympäristöneuvoston väliin.
– Jouduin harmi kyllä perumaan osallistumiseni EU-ympäristöneuvostoon tiistaina, koska tiukassa sairaalaverkkopäätöksessä eduskunnassa on syytä olla paikalla äänestämässä, Mykkänen kirjoittaa.
Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) puolestaan joutui äänestyksen takia perumaan työmatkan Washingtoniin.
– Matka jouduttiin valitettavasti peruuttamaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, koska tiistaina olivat kaikki tärkeimmät tapaamiset, enkä voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa, Autto kertoo.
– Luonnollisesti äänestän mietinnön puolesta.
Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) joutui perumaan maanantain ulkoministerikokouksen Brysselissä, mutta MTV Uutisille kerrotaan ministerin esikunnasta syyksi se, että Valtonen on kipeänä.
Valtonen olisi ehtinyt kokouksestakin tiistaiaamuksi eduskunnan äänestykseen.
Brysselin kokouksissa Strandia sijaistaa EU-suurlähettiläs Jori Arvonen, Valtosta valtiosihteeri Pasi Rajala ja Mykkästä valtiosihteeri Mika Nykänen.
Nämä kansanedustajat miettivät vielä
Eduskunta äänestää tiistaina lakiesityksestä, joka lopettaisi yöllisen leikkaussalivalmiuden tai perusterveydenhuollon yöpäivystyksen useista sairaaloista ympäri Suomen.
Viisi hallituspuolueiden kansanedustajaa on tähän mennessä ilmoittanut, ettei aio äänestää lakiesityksen puolesta.
He ovat Antti Kangas (ps.), Markku Eestilä (kok.), Janne Heikkinen (kok.), Mikko Lundén (ps.) ja Mikko Polvinen (ps.).
Useat edustajat ovat myös julkisuudessa ilmaisseet miettivänsä vielä tai kieltäytyneet kertomasta etukäteen kantaansa.
Heihin lukeutuvat ainakin Sanna Antikainen (ps.), Merja Rasinkangas (ps.), Juha Hänninen (kok.), Kike Elomaa (ps.), Milla Lahdenperä (kok.) ja Pauli Kiuru (kok.).
Oppositio on samanaikaisesti tiivistänyt rivejään, ja viisi kansanedustajaa on ilmoittanut keskeyttävänsä äitiysvapaansa saapuakseen äänestämään.
Useampi edustaja voi äänestää tyhjää
Hallituspuolueilla on eduskunnassa yhteensä 108 kansanedustajaa. Luku ei sisällä eduskunnan puhemiestä, joka ei äänestä.
Lakiesitys kaatuisi, jos kaikki edustajat olisivat salissa ja koko oppositio, tähän mennessä hallituspuolueista ilmoittautunut viisikko sekä neljä tämänhetkistä empijää äänestäisivät kaikki ei-vaihtoehtoa.
Tämä näyttää kuitenkin edelleen melko epätodennäköiseltä, sillä useampi lakiesitykseen kielteisesti suhtautuva kansanedustaja saattaa valita äänestyksessä vaihtoehdon ”tyhjä” tai olla poissa äänestyksestä.