Kommentti: Hallitus sai omiltaan märän rätin kasvoilleen, ja Orpon ja Purran on syytä tämä muistaa

LK Petteri Orpo (1)
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) joutuvat nyt tiedostamaan, että uusia, kovia säästöpäätöksiä on entistä hankalampi tehdä.Lehtikuva
Julkaistu 17.12.2024 13:10
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Sairaalaverkko-äänestys olisi voinut olla hallitukselle vielä täpärämpi, jos kaikki harkitsijat olisivat kääntyneet esitystä vastaan. Viisi sairaalakapinallista on kuitenkin märkä rätti hallituksen naamalle, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Kansanedustajat Mikko Polvinen (ps.), Sanna Antikainen (ps.), Markku Eestilä (kok.), Juha Hänninen (kok.) ja Mikko Lundén (ps.) äänestivät niin sanottua sairaalaverkkopäätöstä vastaan ja saavat ryhmiltään suurella todennäköisyydellä jonkinlaisen rangaistuksen.

Huomautuksella tai varoituksella päähallituspuolueiden on osoitettava, että rivissä olisi jatkossa pysyttävä, vaikka päätökset tekevät kipeää. Muuten hallitus on vaarassa menettää toimintakykynsä.

Ilman rangaistuksia sooloilu lisääntyisi ja monet lakimuutokset olisivat vaarassa kaatua. Julkisen talouden sopeutusta on pakko jatkaa vielä pitkään eli kipeitä päätöksiä on vielä esityslistalla myöhemminkin.

Sairaalaverkon perustelut eivät uponneet

Sairaalaverkko-päätöksen suurin syy on se, että hoitohenkilökunnasta on monin paikoin pulaa. Yöpäivystykset ja yöllinen kirurgia syövät paljon työvoimaa, jota halutaan nyt keskittää maakuntien suurimpiin sairaaloihin.

Taustalla vaikuttaa myös kaupungistuminen, kun suomalaiset muuttavat syrjäisemmiltä seuduilta kasvukeskuksiin.

Tämä syy ei ole maakunnissa vakuuttanut, kun matka yöpäivystykseen kasvaa monilla paljon. Kukaan ei halua lähteä hädässä ajamaan sadan tai satojen kilometrien lisämatkan päähän.

Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat saaneet tuta tämän närkästyksen niissä maakunnissa, joita leikkaukset koskevat. Se on jäänyt sivuseikaksi, että osassa sairaaloista yöllisiä leikkauksia tai yöpäivystyskäyntejä on ollut melko vähän. Oulaskankaalla esimerkiksi kolme leikkausta yöaikaan vuonna 2023.

Muutamien kansanedustajien pään kansa käänsi, mutta suurin osa pysyi lopulta ryhmäkurissa.

Harkitsijoita oli ainakin muutamia enemmän kuin nyt viisi vastaan äänestänyttä ja kaksi poissaolijaa, jotka olivat Antti Kangas (ps.) ja Janne Heikkinen (kok.). Äänestyksen loppulukemat olisivat voineet olla paljon tiukemmat kuin 101–96, jos useammat harkitsijat olisivat kääntyneet esitystä vastaan.

0:59imgKatso myös: Pahoinpitelyn kohteeksi joutunut Krista Kiuru palasi äänestystä varten eduskuntaan. Hänet otettiin eduskunnassa vastaan halauksin.

Saiko toimintakyky lommon?

Kokoomus ja Perussuomalaiset onnistuivat pitämään rivinsä kurissa olosuhteisiin nähden lopulta siedettävästi.

Hallituksen loppukauden osalta on ratkaisevaa, minkälaisen lommon sairaalaverkkopäätös puolueisiin jättää.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) joutuvat nyt tiedostamaan, että uusia, kovia säästöpäätöksiä on entistä hankalampi tehdä.

Omalle takapihalle (vaalipiiriin) osuvat leikkaukset herättävät sitä herkemmin vastusta, mitä lähempänä vaalit ovat. Maan edun lisäksi kansanedustajat miettivät herkästi myös oman uudelleenvalinnan mahdollisuutta.

Talouskasvulle ennustetut luvut ovat melko pieniä ensi vuodelle, joten kevään kehysriihessä saatetaan tehdä uusia leikkauksia tai verojen korotuksia.

Jos kokoomuksen tai Perussuomalaisten sisälle syntyy sisäisiä oppositioita, uudet sopeutuspäätökset käyvät riitaisiksi.

Nyt hallitus sai "vain" märän rätin kasvoilleen. Seuraavat kuukaudet ja kevään kehysriihi näyttävät, kärsiikö hallituksen toimintakyky pahan iskun.

Lue myös:

Hallitusrintama repesi – he olivat kapinoijat

Yöpäivystykset leikkuulaudalla – tästä sairaalaverkon uudistuksessa on kyse

Purra: Lapset ja lapsenlapset kiittävät leikkauksista – Oppositiolta välitön vastaus

Sairaalaverkkoäänestyksestä tulossa tiukka – kokoomusedustaja: Uusi lausuma ei muuta mitään

"Sairaalasekoilussa" taas hurjia käänteitä – pääministerikin ymmällään

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti