Jihadistinen äärijärjestö Isis on hyökännyt Euroopassa tärkeissä kaupungeissa, kuten Brysselissä ja Pariisissa. Iskuja Euroopassa tullee lisää, vaikka useimmin järjestö on hyökännyt arabimaissa ja Turkissa.
Pariisi ja Bryssel ovat symbolisesti tärkeitä eurooppalaisia kaupunkeja. Kohteiden symbolinen merkitys voi kuitenkin olla toissijaista.
– Kohteiden valinta on taktinen. Tärkeintä näyttää nyt olevan se, missä voidaan valmistella iskua ja missä päästään iskemään, ja missä hyökkääjät saavat aikaan maksimaalisen vaikutuksen. Uhrien määrä on nyt tärkeämpää kuin uhrien laatu, sanoo terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista.
Siviilikohteisiin helppo iskeä
Niin sanottuihin pehmeisiin kohteisiin kuten lentoasemiin, metroihin ja konserttisaleihin hyökkääminen on helpompaa kuin vaikkapa sotilas- tai poliisikohteisiin.
– Isoissa kaupungeissa tällaisia kohteita on mahdotonta valvoa koko ajan. Siksi iskuja voidaan tehdä ajallisesti pidemmän kuin yhden pommiräjähdyksen ajan ja useammassa kuin yhdessä kohteessa, kuten Pariisissa ja Brysselissä tapahtui, analysoi tutkija Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.
"Maa-arvioita turha tehdä"
– Mitään maa-arviota seuraavista kohteista on turha tehdä, vaikka onkin totta, että jotkut maat on erikseen nimetty terroristijärjestöjen kohdelistalle, Portaankorva toteaa.
Ranska on ollut näkyvästi mukana taistelemassa Isisiä vastaan Lähi-idässä, ja maassa on tehty useita pidätyksiä, ja epäiltyjä terrorisoluja tai iskun valmisteluja on kyetty purkamaan.
Isisiä vastaan sotivat maat voivat siten jatkossakin olla äärijärjestön kohteina.
Belgia on toiminut jihadistien kauttakulkumaana ja logistisena tukialueena. Viranomaiset ovat tehneet sielläkin ratsioita pidättäen tai surmaten epäiltyjä.
– Nyt siellä ilmeisesti viranomaiset ovat saaneet jihadisteja niin ahtaalle, että Brysselin iskut tehnyt ryhmä aktivoitui, Paronen pohtii.
Paronen mainitsee muina potentiaalisina uusina maina Itävallan ja Benelux-maat, joihin kuuluvat Belgian lisäksi myös Hollanti ja Luxemburg.
"Korkean profiilin pääkaupungit"
Tammikuussa Isis uhkasi iskeä Espanjaan. Nykyinen Espanjan alue tai osia siitä oli aikoinaan 700 vuotta muslimivallan alla, ja järjestö propagandassaan "haluaa ajaa maahantunkeutujat meidän maaltamme".
Viime vuonna Espanjan poliisi pidätti yli 90 jihadistiksi epäiltyä henkilöä.
Suomalaisen konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee kirjoittaa Facebook-sivullaan, että Isisin pääkohteina ovat "korkean profiilin pääkaupungit" Ankara, Berliini, Bryssel, Lontoo, Moskova ja Pariisi.
– Tuntemani Isis harhauttaa tällä (Brysselissä tehdyllä) iskulla, ja iskee toisaalle pian. Kenties Brysselissä tai toisessa pääkaupungissa, al-Taee arvioi Facebook-sivullaan.
Katso animaatio: Näin Brysselin lentokenttäisku tapahtui:
0:31
Kohteen symboliikka ei tärkeintä
– Tällainen yleinen uhkailu ja retoriikka siitä miten ja missä isketään voi sisältää symboliikkaa, ja se toimii pelotteena, mutta kohteen symbolisuus ei välttämättä ole tärkeintä. Symboliikan jälkikäteinen etsintä ja korostaminen voivat joskus olla yleistä jälkiviisastelua, Portaankorva sanoo.
Portaankorvan mukaan on hyvä myös kysyä, onko tekijä ollut väitteistään huolimatta Isis itse vai joku tai jotkut äärijärjestön inspiroimat henkilöt.
Paronen puolestaan muistuttaa, että on koko ajan mietittävä sitä, miten terroristit ehkä muuttavat taktiikkaansa ajan kuluessa.
Viime vuonna suurin osa Isisin tai sen ideologiasta inspiroituneiden terroristien iskuista tapahtui Euroopan ulkopuolella, erityisesti Egyptissä, Jemenissä, Libyassa ja Turkissa.
2:02