Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijadosentti Antti Paronen pitää eilisillan Wienin terrori-iskujen tekotapaa yllättävänä. Itävallan pääkaupungissa kuoli maanantai-iltana hyökkääjän lisäksi neljä henkilöä ja kymmeniä loukkaantui terrori-iskussa.
Alkuvuonna jihadistisilta terrori-iskuilta vältyttiin, mutta nyt parin kuukauden aikana niitä on nähty useampia.
Viime viikolla kolme ihmistä kuoli puukotuksessa Nizzassa, Ranskassa. Vain vajaata kahta viikkoa aiemmin historianopettaja mestattiin Pariisissa. Miksi iskuja on ollut useita lyhyen ajan sisällä?
– Globaalissa jihadistisessa liikehdinnässä yksi onnistunut isku saattaa ruokkia teon propagandan vaikutuksella muita iskuja, Paronen kuvailee.
Aseistautuminen viittaa sotilaskoulutukseen
Parosen mielestä iskujen ajankohdan tiheyttä yllättävämpää onkin se, että Wienin iskussa käytettiin muun muassa rynnäkkökiväärin kaltaista ampuma-asetta.
Ampujia uskotaan olleen yksi, mutta tekoon epäillään liittyvän muitakin henkilöitä.
Se vaatii Parosen mukaan enemmän organisointia. Useiden erilaisten ampuma-aseiden käyttö viittaa hänen mukaansa siihen, että hyökkääjillä on ollut sotilaallista kokemusta tai koulutusta.
Tänä vuonna aiemmissa iskuissa on käytetty puukkoja tai sen kaltaisia välineitä. Aiempina vuosina on myös nähty iskuja, joissa on ajettu ajoneuvoilla väkijoukkoon. Ne vaativat matalampaa osaamista.
Lue myös: Pieniä terrori-iskuja tapahtunee Euroopassa jatkossakin – jos iskut kasvavat ja monimutkaistuvat, tilannekuvaa voidaan joutua päivittämään
Isis jatkuvasti aktiivinen Euroopassa
Wienin iskun alustavan tutkinnan mukaan tilanteessa surmansa saaneen hyökkääjä oli Isisin kannattaja.
– Isis itsessään toki on aktiivinen Euroopassa jatkuvasti. Se, miten Isisin olemassa olevat verkostot ja toimijat aktivoituvat ja mobilisoituvat terrori-iskujen tekemiseen, on tapauskohtaista. Ehkä Wienissä on nyt käynyt näin, Paronen pohtii.
– On vielä hieman aikaista sanoa, millainen aallonharja tästä syntyy, vai onko nyt jo nähty aallonharja. Toivottavasti näin on.
Itävallassa poliisi on tehnyt parikymmentä kotietsintää ja ottanut kiinni 14 ihmistä, kertoo sisäministeri Karl Nehammer.
Naapurimaista muun muassa Saksa ja Tshekki kertoivat tehostaneensa Itävallan vastaisten rajojensa valvontaa.
Itävallassa ja aiemmin Ranskassa tehdyt iskut ovat saaneet poliisin lisäämään näkyvää valvontaa ja valmiutta myös muualla Euroopan suurissa kaupungeissa, mukaan lukien Helsingissä ja Tukholmassa.
Katso artikkelin alussa olevalta videolta terrorismin tutkija Parosen haastattelu kokonaisuudessaan.