Mitä nyt, Isis? ”Pariisin iskut olivat vetovoimainen mainos”

Ranska terrori-isku pariisi
Ranskan iskut olivat tutkijan mukaan Isisille vetovoimainen mainos. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 19.11.2015 06:00
Toimittajan kuva

Jouni Sipilä

jouni.sipila@mtv.fi

Isis on ajettu sotilaallisesti ahtaalle, ja se saa tukialueellaan Irakissa ja Syyriassa vastaansa sotakalustoa yhä useammasta maasta. Alakynteen joutuminen voi vähentää haluja lähteä sotimaan, mutta toisaalta Pariisissa tehdyt iskut toimivat jihadismista kiinnostuneille vetovoimaisena mainoksena.

– Pariisin iskut voidaan nähdä Isisin mainoskampanjana, ja valitettavan onnistuneena sellaisena. Tavoitteena oli etsiä potentiaalisia radikaaleja, saada heidät etsimään lisää tietoa verkosta ja löytämään sieltä Isisin tuottamaa, erittäin laadukkaasti tehtyä propagandamateriaalia, sanoo terrorismia tutkinut Atte Kaleva.

Kalevan mukaan iskeminen eurooppalaisten vapaamielisiä arvoja vastaan on jo pitkään ollut Isisin ohjelmassa.

– Eurooppalaisessa kulttuurissa nähdään paljon kauhistuttavia ja jumalattomia piirteitä. Länsi ärsytetään hyökkäämään voimakkaasti islamia vastaan – minkä jälkeen asia halutaan esittää hyökkäyksenä islamin uskontoa vastaan.

Länsi pommittaa – mutta Isis ei kaadu

Kaleva arvioi, että ilmaiskuilla on merkitystä Isisin nujertamisessa, mutta pommitusten hyötysuhde on melko pieni. Isis on nimittäin soluttautunut tehokkaasti siviilien keskuuteen.

– Sotaa ei voi voittaa pelkästään ilma-asetta käyttämällä. Pommitettavia kohteita ei ole riittävästi. Luin ennen Pariisin iskuja raportin, jonka mukaan amerikkalaiset koneet joutuivat palaamaan tukikohtaan, koska ne eivät löytäneet sopivia kohteita. Mikään demokraattinen yhteiskunta ei hyväksy sitä, että pommitetaan kokonaisia paikkakuntia maan tasalle ja aiheutetaan suuria määriä siviiliuhreja.

32106574

Muistokukkia ja -kynttilöitä ranskalaiskahvilan edessä perjantaisen iskun jälkeen. 

Atte Kaleva uskoo, että lähitulevaisuudessa tullaan näkemään kiihtyviä vastatoimia äärijärjestöille sekä tiukentuvia turvatoimia eri puolilla Eurooppaa. Terrorismin vastustaminen näyttää synnyttävän uudenlaista yhteistyötä.

– Venäjä on jo ilmoittanut, että sen laivasto toimii yhteistyössä Ranskan kanssa. Ranskan, joka kieltäytyi myymästä kahta suurta sota-alusta Venäjälle Ukrainan tilanteen ja pakotteiden takia. Erikoisia kumppanuuksia syntyy. En silti usko, että länsi voi lähteä Venäjän kanssa kovin laajaan yhteisrintamaan. Se olisi huono signaali Krimin laittomasta miehityksestä ja toimista Ukrainassa. Moni Euroopan maa tukee Ranskaa, ja Yhdysvallat kiihdyttää sotatoimiaan Isisiä vastaan. Kestävää ratkaisua Isisin kohtalosta saadaan odottaa.

Isisin voittokulku Lähi-idässä on pysähtynyt ja kurdijoukot ovat vallanneet järjestöltä viime viikkoina kymmeniä kyliä ja kaupunkeja.

– Tämä on ollut järjestölle takaisku, koska Isis on esitellyt voimakkaasti voittojaan ja aluevaltauksiaan. Terrorikampanja Euroopassa on sen sijaan ollut jihadisteille menestys. Tulemme varmaan näkemään näitä iskuja vielä lisää, tai ainakin niiden yrityksiä.

Suomessakin riski kasvaa

Atte Kalevan suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan jihadistien iskuista, mutta riskit ovat kaiken aikaa kasvamaan päin.

– Varmaan olemme EU:n jäsenenä ja liberaalina valtiona jonkinlaisella listalla. Emme ole millään lailla ensilinjassa, kun iskuja suunnitellaan. Tuskin kovin moni Isis-taistelija edes tietää, mistä Suomi löytyy.

Suomi voi kuitenkin toimia kauttakulkumaana tai terroristien levähdyspaikkana.

– Kannattaa muistaa, että meiltä on suojelupoliisin mukaan lähtenyt yli 70 taistelijaa Syyriaan, ja heistä parikymmentä on palannut takaisin. Selvää on se, että mitä enemmän muslimeita jossain maassa on, sitä enemmän on potentiaalisia rekrytoitavia ja radikalisoituvia yksilöitä. 

Tuoreimmat aiheesta

Pariisin hyökkäykset