Miss Suomi Matilda Wirtavuori tavoitteli täydellisyyttä ja sairastui syömishäiriöön – koki herätyksen, kun keho alkoi antaa viestejä

Matilda Wirtavuori on tehnyt pitkän ja ison työn tähän päivään, että on itsevarma ja täysin sinut itsensä kanssa.

Tamperelainen Matilda Wirtavuori, 24, kruunattiin Miss Suomeksi lauantaina 14. lokakuuta. Se oli unelmien täyttymys, josta Wirtavuori oli haaveillut jo vuosia. 

Matka Miss Suomeksi ei ollut helppo, sillä lukioikäisenä Wirtavuoren elämä romuttui hänen sairastuttuaan syömishäiriöön. Wirtavuorella on pitkä tanssitausta ja jo ennen lukioikää hän vertaili itseään peilin kautta tanssitunneilla muihin tyttöihin.

– Siihen liittyi paljon täydellisyyteen tavoittelevaa persoonallisuuttani ja sitä, että olen tosi kunnianhimoinen ja suorittaja. Kehostani tuli sellainen asia, mitä lähdin tietyllä tavalla suorittamaan ja minkä halusin täydelliseksi.

Wirtavuoren itsetunto romuttui vuosiksi ja hän vuodatti monet kyyneleet itseinhon vuoksi.

– Olen itkenyt tunteja peilin edessä sitä, miltä minä näytän ja ollut itseni pahin kiusaaja hyvin monta vuotta. Sen takia tuntuu uskomattomalta, että voin olla tässä asemassa tällä hetkellä.

Toipuminen syömishäiriöstä vaati paljon aikaa, ajatustyötä ja ymmärtämistä.

– Olen aina tuntenut, että minusta on potentiaalia moneen asiaan, enkä ole ikinä luopunut toivosta itseni suhteen. Minun piti vain sisäistää, että unelmat ja potentiaali ei mahdu samaan pakettiin syömishäiriön kanssa. Ja sitten minä toivuin pitkäjänteisen työn ja ihanien ihmisten avulla.

Muutama vuosi sitten Wirtavuori koki herätyksen, kun hän alkoi tehdä maisteriopintojaan. Hän teki opiskeluiden ohessa paria työtä, joka oli hyvin stressaavaa. Hän luuli liikunnan auttavan stressaavaan tilanteeseen, mutta toisin kävi.

– Koitin liikunnalla jotenkin sanottaa, että nyt teen palauttavaa toimintaa, mutta oikeasti ajoin kroppaani todella äärirajoille. Keho alkoi antaa viestejä, että nyt on pakko lopettaa ja antaa lepoa keholle ja mielelle. Alkoi tulla ihan fyysisiä oireita stressistä ja kuormituksesta, unettomuutta ja erilaisia päänsärkyjä. Se oli herätys, että tässä on terveys kyseessä.

Wirtavuori kokee olevansa tänä päivänä täysin terve, eikä syömishäiriö nosta päätään.

– Olen tehnyt niin pitkän ja ison työn sen eteen, että olisin itsevarma ja täysin sinut itseni kanssa. Minulla on myös pieni kapinallinen näkökulma tähän, kun tietää, että tämä ala on hyvin ulkonäkökeskeinen edelleen ja keho halutaan viilata jotenkin fitnesslavakuntoon. Haluan näyttää, ettei tarvitse.

– Olen tietoisesti normaalipainoinen, hyvinvoiva ja haluan näyttää, että kauneus lähtee hyvinvoinnin tilasta ja ihminen on kauneimmillaan, kun hän voi hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat