Jääkiekkoliiga KHL:n kiinalaisjoukkueesta Kunlun Red Starista ei löydy tällä hetkellä yhtään kiinalaispelaajaa. Kaksoiskansalaisia on kyllä, mutta näissäkin tapauksissa juuret ovat perinteisillä kiekkomarkkinoilla. Kunlunin seurajohdosta ei lähdetä kiertelemään ongelmakohtaa.
Kiinassa jääkiekkoa yritetään kasvattaa muun muassa KHL-projektin avulla. Kunlun Red Starin ensimmäisellä KHL-kaudella seuran kokoonpanossa vieraili vielä kiinalaissyntyisiä pelaajia. Nyt Kiinan lippu esiintyy vain muutamien kaksoiskansalaisuuksien kautta.
Suomessa Jokereiden järjestämässä seminaarissa vieraillut Kunlunin hallituksen puheenjohtaja Zhao Xiaoyu myöntää suoraan sen, että KHL:n korkea pelillinen taso näkyy seuran kokoonpanossa.
- Olisi mahtavaa nähdä aivan täysin kiinalaisia pelaajia tällä tasolla, mutta on pakko olla realistinen, Xiaoyu sanoo MTV Sportille.
- Erityisesti miesten tasolla jääkiekko oli pitkään pahasti marginaalissa Kiinassa. Toki joissakin tapauksissa jotkut pelaajat ovat menneet aikaisessa vaiheessa Pohjois-Amerikkaan, jossa he ovat päässeet kovatasoisen harjoittelun pariin. IIHF taas on mahdollistanut sen, että jos joku pelaaja pelaa kaksi vuotta samassa joukkueessa ja tietyssä maassa, niin hänellä on mahdollisuus saada sen maan kansalaisuus. Tuo on tietenkin yksi tapa saada hyviä pelaajia, Xiaoyu viittaa malliin, jota muun muassa Kazakstan ja Valko-Venäjä ovat viljelleet kansainvälisessä jääkiekossa jo tovin ajan.
- Mutta jos haluamme kasvattaa kiinalaispelaajia korkealle tasolle, niin ei siinä puhuta mistään yhden yön kasvutarinasta. Se on pitkä tie. KHL:ssä peli on niin laadukasta, että sen kanssa pitää olla täysin rehellinen, Kunlun-pomo myöntää.
Xiaoyu pitää yllä optimistia, viitaten valoiseen tulevaisuuteen.
- Toivoa on. Ja olen aivan varma siitä, että jossain vaiheessa näemme kiinalaisia supertähtiä jääkiekossa, Kunlunin hallituksen puheenjohtaja hymyilee.
Ei vielä täyttä jalansijaa
KHL:n kovan tason myötä kiinalaispelaajia on keskitetty enemmän Venäjän farmisarjojen puolelle, VHL:ään ja MHL:ään.
- Noiden kautta nuoret pelaajat voivat kehittyä ja ehkä heistä tulee vanhempina hyviä pelaajia KHL-tasolle.
Xiaoyun isoin harmitus liittyy kuitenkin siihen, ettei jääkiekko ole lähtenyt pureutumaan vielä kunnolla Kiinan isoille markkinoille. Helsingissä järjestetyn seminaarin yhteydessä Xiaoyu valitteli muun muassa sitä, etteivät kiinalaiset televisioyhtiöt ole innostuneet näyttämään jääkiekkoa kunnolla kanavillaan.
- Ehkä tyytyväisyys ei ole oikea termi kuvaamaan tätä projektia tähän mennessä. Enemmän voi ajatella niin, että olemme tyytyväisiä mahdollisuuteen, mikä meille on luotu. Koska tämä on oppimisprojekti, Xiaoyu sanoo Kunlunin 1,5 vuoden taipaleesta KHL:ssä.
- Tärkeintä tässä on se, että KHL tarjoaa ihmisille mahdollisuuden nähdä maailmanluokan jääkiekkoa. Näin perheet voivat kannustaa lapsia aloittamaan lajin harrastuksen tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Tuo on olennainen juttu tässä ennen (vuoden 2022) talviolympialaisia.
- Olemme oppineet joka tapauksessa paljon. Niin liigasta, johtamispuolesta ja siitä, missä meillä on varaa parantaa. Aina voi sitten toivoa, että jotain tapahtuu tuolla ja tuolla, Xiaoyu viittaa TV-puoleen.
Kunlun ja Jokerit
KHL:n kiinalaisseura tekee tällä hetkellä yhteistyötä Jokereiden kanssa. Helsingissä järjestetty iso seminaari oli yksi osoitus seurojen välisestä kanssakäymisestä. Xiaoyu antaa kovasti kiitosta Jokereiden suuntaan, vaikka yhteistyö on vielä alkuvaiheilla.
- Ei voi sanoa niin, että se yhteistyö on vielä mikään avioliitto – se on iloisen deittailun vaiheessa, Xiaoyu hekottelee.
- Yhteistyössä on hyvää kemiaa ja jaamme hyviä yhteisiä näkökulmia. Olemme molemmat kuitenkin ei-venäläisiä joukkueita KHL:ssä, niin katsomme asioita hieman samasta perspektiivistä. Jokerit on luonut meille paljon mahdollisuuksia kasvattaa lajin suosiota Kiinassa. Voimme olla kiitollisia siitä, että meillä on tämmöinen voimassa oleva yhteistyötä heidän kanssaan, Kunlun-pomo kiittelee.
Xiaoyu ylistää myös KHL:ää, joka on auttanut esimerkiksi NHL:ään nähden enemmän lajin kasvussa maan sisällä.
- Jo kahden vuoden aikana on tapahtunut kehitystä. Kiinassa aletaan päästä jo vähän lajin pariin. Ja täytyy tosiaan vielä sanoa, että pariin, ei voi sanoa, että ihan lajin sisälle. NHL on osoittanut kiinnostusta Kiinaa kohtaan ja he järjestivät jo pari harjoitusottelua maassamme. Heidän kohdalla kyse on enemmän kuitenkin pelkästä markkinoinnista, Xiaoyu viittaa alkusyksyn Los Angeles Kingsin ja Vancouver Canucksin kahteen harjoitusotteluun.
- KHL:n kohdalla kyse on siitä, että he tulevat maahamme ja auttavat lajia kasvamaan. Heidän lähestymistulokulmansa on erilainen.
- Toki esimerkiksi NHL-pelien avulla eri TV-kanavat näyttävät jääkiekkoa. Siellä jopa ihan opetetaan lajia ja sen upeaa kauneutta, Xiaoyu hymähtää.