Mistä Amerikka äänestää? MTV Uutisten ja Tiedekulman tapahtumasarja avaa Yhdysvaltojen suuria kysymyksiä

Helsingin yliopiston ja MTV Uutisten tapahtumasarjassa analysoidaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleja sekä taustoitetaan amerikkalaisen yhteiskunnan isoja kysymyksiä.

Alle kuukauden päästä amerikkalaiset äänestävät, kummasta tulee Yhdysvaltojen seuraava presidentti, demokraattien Kamala Harrisista vai republikaanien Donald Trumpista.

Mutta miksi Yhdysvallat on jakautuneempi kuin kenties koskaan aiemmin? Miten vaalitulos vaikuttaa Suomen ja Euroopan turvallisuuteen ja talouteen? Missä vaalit ratkaistaan?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia asiantuntijajoukolla lokakuussa Helsingin yliopiston ja MTV Uutisten tapahtumasarjassa 15.–29. lokakuuta.

– Katsomme yleensä Yhdysvaltojen poliittista keskustelua suomalaisesta ja eurooppalaisesta näkökulmasta, mutta amerikkalaisen äänestäjän vinkkelistä näiden vaalien tärkeimmät teemat saattavat olla hyvinkin erilaiset kuin meillä, sanoo Tiedekulman vastaava tuottaja Toni Rönni.

Keskustelijoina nähdään kattava kaarti Yhdysvaltojen politiikan, yhteiskunnan ja talouden asiantuntijoita. 

– Uskon, että sarjassa pystymme juuri tuomaan tätä amerikkalaista kontekstia ja Yhdysvaltojen valtavaa moninaisuutta suomalaiseen vaaliseurantaan, Rönni sanoo.

– Yhteistyö MTV Uutisten kanssa mahdollistaa hienon tavan osallistua ajankohtaiseen keskusteluun tärkeästä aiheesta. Toivomme myös, että tämän yhteistyön myötä tutkittu tieto ja tutkijoiden asiantuntevat näkemykset päätyvät taustoittamaan yhä useamman suomalaisen vaaliseurantaa, Rönni sanoo.

Tapahtumat juontaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu ja paikan päältä Yhdysvalloista raportoi MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

– Yritän tuoda keskustelijoiden kanssa esiin nimenomaan Yhdysvaltain perspektiiviä, miksi siellä ajatellaan ja toimitaan tietyillä tavoilla ja perusteilla. Euroopassa on jopa jonkinlaista toiveajattelua sen suhteen, että Yhdysvallat on aina Euroopan kaveri ja pitää tarvittaessa sen puolta, pohtii tapahtumien juontaja Janne Hopsu.

Yhdysvallat on kuitenkin muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, kuten myös muu maailma sen ympärillä. Vaalituloksesta odotetaan äärimmäisen tiukkaa.

– [Odotan vaaleista] hyvin tasaista ja rumaa. Hyvin kiinnostavaa, ja hieman myös huolestuttavaa, Hopsu sanoo.

Tapahtumien aikataulut ja teemat:

Ti 15.10. Klo 17–18.30 Miksi amerikkalainen yhteiskunta on jakautunut?
Ti 22.10. Klo 17–18.30 Miten Yhdysvaltojen vaalitulos vaikuttaa Suomeen ja muuhun maailmaan?
Ti 29.10. Klo 17–18.30 Mikä ratkaisee Yhdysvaltojen presidentinvaalit?

 

Tapahtumia voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) tai livestriimin välityksellä MTV Katsomossa, osoitteessa mtvuutiset.fi sekä Tiedekulman verkkosivuilla.

 

Lue lisää tapahtumien sisällöstä ja keskustelijoista. Tapahtumat löydät myös Facebookista.

Lue myös:

    Uusimmat