Mistä tiedän, että tuulilasini pitää vaihtaa?

aurinko tuulilasi häikäisee
Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 22.05.2016 14:59

MTV LIFESTYLE

Tuulilasin korjaaminen ei ole aina riittävä toimenpide – tai edes mahdollista. Kysyimme Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta, milloin tuulilasi kannattaa vaihtaa kokonaan.

– Jos lasissa on halkeama, suosittelen sen vaihtamista. Vaikka halkeaman eteneminen olisikin pysäytettävissä poraamalla, se ei palauta lasin rakenteellista lujuutta.

Myös naarmuuntunut lasi on Vesalaisen mukaan syytä vaihtaa, jos naarmut häiritsevät havainnointia esimerkiksi vasta-aurinkoon ajettaessa.

Korjauta kiveniskemät heti

Usein halkeamilta voi välttyä, kun korjauttaa lasiin tulleen kiveniskemän mahdollisimman pian sen ilmestyttyä. Kiveniskemä kannattaa suojata teipillä heti ja ajella sen jälkeen tuulilaseja korjaavaan liikkeeseen.

– Pääsääntöisesti enintään kahden euron kokoiset kiveniskemät on korjattavissa, elleivät ne sijaitse aivan tuulilasin reunassa tai suoraan kuljettajan näkökentässä, Vesalainen kertoo.

Lasin reunassa olevan kiveniskemän paikkaaminen saattaa helposti johtaa lasin halkeamiseen. Kuljettajan näkökentässä olevan kiveniskemän korjaamista ei suositella, koska se saattaa aiheuttaa optisia taittovirheitä tuulilasiin.

– Mikäli kiveniskemä ei ole korjattavissa, suosittelen tuulilasin vaihtoa.

Hanki lasivakuutus

Nykyaikaisten autojen tuulilasit ovat todella kalliita verrattuna moniin entisaikojan autoihin. Osittain tämä johtuu tuulilasin suuremmasta koosta – osittain taas autoissa olevasta modernista teknologiasta.

Nykyaikaisessa tuulilasissa on paikkoja erilaisille tunnistimille. Yhä useammassa autossa on sadetunnistin sekä erilaisia tutka- ja kamerajärjestelmiä, jotka toimivat tuulilasin läpi. Näin ollen saman automerkin, -mallin ja vuosimallinkin autoissa saattaa olla erilaiset tuulilasit varustetasosta riippuen.

– Suosittelen hankkimaan autoon lasivakuutuksen. Tällöin lasinvaihdosta selviää maksamalla yleensä noin 150-200 euron omavastuuosuuden. Tuulilasin korjaus onnistuu monen lasivakuutuksen avulla jopa kokonaan ilman omavastuuta. Useimmissa vakuutusyhtiöissä korvauksien maksaminen lasivakuutuksesta ei aiheuta bonusmenetyksiä. Tutustu oman vakuutuksesi ehtoihin huolellisesti, Vesalainen muistuttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Liikenneturvallisuus