Mitä Alvar Aalto mahtoi tarkoittaa? Arkkitehti suunnitteli kirkkoon yksityiskohdan, jota asiantuntijakin ihmettelee

Lakeuden Ristin erikoinen lattia ihmetyttää.

Etelä-Pohjanmaalle rakentui vuonna 1960 Lakeuden Risti, joka on Alvar Aallon suunnittelema kirkkorakennus aivan Seinäjoen ytimessä.

Kirkko kätkee sisäänsä erikoisen yksityiskohdan, joka liittyy kirkon terrakottatiilistä rakennettuun lattiaan. Kirkon salin lattia on nimittäin 60 senttiä korkeammalla takaosasta kuin etuosasta.

Aalto ei antanut tarkkaa selitystä

Seinäjokelainen Alvar Aalto -tuntija ja Alvar Aalto -seura Alvariania Ry:n puheenjohtaja Markus Aaltonen kertoo, että arkkitehti ei ole kertonut tarkemmin miksi lattia makaa näin.

– Siitä ei löydy Aallon töiden yhteydessä tarkkoja selityksiä, mutta erilaisia tulkintoja se on herättänyt ja tarinoita. Kaikki hyvä synnyttää tarinoita, Aaltonen kertoo.

– Kuulee puheita, että Aalto olisi miettinyt, että kun aviopari tästä lähtee alttarilta matkaansa, niin tässä tulee heti elämän ensimmäinen vastamäki, Aaltonen naurahtaa.

Aaltonen uskoo, että kysymys ei ole lopulta mistään funktionaalisesta asiasta.

– Se on arkkitehtuurinen yksityiskohta, oikeastaan korostaa jumaluuden olemassaoloa. Jalalla huomaa sen, että ollaan kulkemassa tilaan, joka hiljentää.

– Voisi ajatella nykyajan elämän kannalta, että voi olla seurakunnalle tietynlainen vetovoimatekijä houkutella ihmisiä alamäkeä eteenpäin ja seurakunnan jäsenyyteen ja sitten kun pois pitää lähteä, se onkin vähän vaikeampaa, Aaltonen pohtii.

Aaltonen kertoo, että Aalto hyödynsi kirkkosalissa auditoriomuotoa, joka mahdollisti sen että suuren kirkon taaimmissakin riveissä nähdään alttaritapahtumia.

Miten Lakeuden Risti oikein syntyi? Lue koko tarina täältä.

Lue myös:

    Uusimmat