Asiantuntijat: Alvar Aallon töitä arvostetaan enemmän ulkomailla – arkkitehtituristeja Suomeen ympäri maailmaa

7:20img
Julkaistu 05.02.2018 09:21

MTV UUTISET

Eskimonaisen nahkahousut, Finlandia-talo, Villa Mairea, Paimion parantola, Artekin perustaminen. Näiden ja monen muun takana on Alvar Aalto, jonka syntymästä tuli lauantaina kuluneeksi 120 vuotta. Asiantuntijoiden mukaan Alvar Aaltoa arvostetaan maailmalla enemmän kuin Suomessa.

Aaltomaljakko

Maailmankuulu muototutkielma.

Eskimonaisen nahkahousut löytyy monen suomalaisen olohuoneen pöydältä. Alvar Aalto kutsui maailmankuulua Aalto-vaasiaan sillä nimellä ruotsinkielisissä alkuperäispiirustuksissa.

Designmuseon johtaja Jukka Savolainen kertoo Huomenta Suomessa, että Aalto ei määritellyt vaasille juuri sitä muotoa, mikä se nyt on. Alun perin se oli osa muototutkielmaa.

– Hän määritteli sarjan ameebamaisia muotoja. Se oli enemmänkin muotokieli, mitä hän siinä haki, Savolainen pohtii.

Aallon suunnittelemia rakennuksia löytyy ympäri Suomea. Osa niistä on hyvinkin huonossa kunnossa. Toimittaja, Aalto-tuntija Harri Taskinen sanoo, että Aallon töiden arvostus on kaikesta huolimatta suurempaa ulkomailla, kuin kotimaassa. 

– Säynätsalon kunnantalo on ehkä yksi aliarvostettu helmi Aallon tuotannossa. Sinne tulee ulkomaisia ihmisiä. He lentävät Suomeen, ajavat junalla Jyväskylään ja tulevat vielä vähän matkaa bussilla pelkästään katsomaan sitä rakennusta. He ovat siihen ihan tyytyväisiä ja ovat valmiita lähtemään pois, Taskinen sanoo.

Taskisen mukaan ulkomaisia vieraita ja heidän kierrättämistään varten on perustettu Aalto-kaupunkien organisaatio. Suurin kiinnostuneiden ryhmä tulee Japanista. Myös esimerkiksi Väli-Amerikasta ja Meksikosta tulee Taskisen mukaan paljon kiinnostuneita.

– Tästä seuraa se, että taloja voidaan pitää kunnossa, kun niille on jotain käyttöä.

Aalto-jakkara

Alkuperäinen ja kolmijalkainen Aalto-jakkara.

Jukka Savolaisen mukaan suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua arvostetaan maailmalla laajasti. Suomessa funktionalismia ja modernismia eletään yhä voimakkaasti.

– Se on meille liian jokapäiväistä. Me emme ymmärrä sitä, kun emme osaa katsoa sitä ulkopuolelta. Miten erilaista se on verrattuna moneen muuhun maahan ja kulttuuriin.

Savolaisen mukaan Aallon arkkitehtuuri kyllä tunnetaan, mutta Suomessa ei ehkä osata katsoa rakennuksia toisin silmin.

Paimion sairaala

Paimion parantola.

– Esimerkiksi Paimion parantola on hieno ja kaunis rakennus, mutta ennen kaikkea se oli ihmisen kokoista arkkitehtuuria. Potilaan näkökulmasta suunniteltu.

Molemmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että yksi suuri Aallon ja hänen aikansa opetuksia on se, että arkkitehtuuria pitäisi voida pohtia kokonaisuutena. Kuinka luonto ja ympäröivä yhteiskunta otetaan huomion suunnitelmia tehtäessä. Ei ainoastaan yksittäisiä rakennuksia.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa