Mitä ihmettä? Joensuuhun saatiin oma Stonehenge – rakentamiseen tarvittiin jopa lumitykkiä, tältä veistos näyttää!

1:59img
Katso videolta miltä teos näyttää!
Julkaistu 19.01.2022 21:02
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Stonehenge on maailmankuulu pronssikautinen monumentti Englannin nummilla. Nyt siihen voi tutustua aidossa koossa myös Joensuussa.

Viikkojen työrupeaman jälkeen lumesta veistetty Stonehenge pysyy paikallaan niin pitkään kuin kevätaurinko sallii.

Veistos jököttää räväkästi valaistuna ja katsoo Saimaan suuntaan. Siinä on kaikkiaan 23 lumista kiveä, joista korkeimmat ovat melkein kuusi metriä. Pikkutarkasti samassa mittakaavassa kuin aito ja arvoituksellinen Stonehenge.

– Aloitettiin 27. päivä joulukuuta. Seitsemän päivää viikossa on tehty, 15-18 tuntia päivässä joka päivä, sanoo valotaiteilija Kari Kola.

Rakentajia tarvittiin useampia.

– Kymmenkunta ukkoa. On tässä vähän perspektiiviä siihen mitä se on ollut aikanaa rakentaa se oikea Stonehenge ilman koneita oikeista kivistä, että on tässä mennyt ihan aamusta iltaan, Kola naurahtaa.

Englannissa kivimonumenttia rakennettiin eri vaiheissa ehkä tuhat vuotta. Joensuussa meni kolme viikkoa, mutta apuna olikin lumitykki, lumilinko ja kaivinkone.

Työvälineet olivat pikkasen erilaiset kuin yleensä lumenveistossa, että suurimmaksi osaksi käytettiin vain moottorisahaa ja tämmöstä, sanoo jääveiston Suomen mestari Anssi Kuosa.

Rakenteista ja mittakaavasta vastasi irlantilainen lavastusmestari Brendan Savage.

– Nyt se on ehkä pikkasen liian rosoinen, mutta kun ilma pyöristää tämän niin sitten tämä kivi on aivan kuin Stonehengessä, Savage sanoo.

Valotaitelijan väripaletin lisäksi avausyönä apuun tuli myös kuutamo. No sehän sopii, kun alkuperäinen Stonehenge oli suunniteltu ehkä taivaan kappaleiden seurantaan tähtitieteelliseksi kalenteriksi.

Tuoreimmat aiheesta

Taide