Mitä ihmettä puuhaa Saksan perustuslakituomioistuin? Suhtautuminen tukipakettiin muuttui tunneissa: "Poliitikot olivat hivenen yllättyneitä"

5:40imgVideolla Piuhola kertoo myös, milloin ja miten EU:n tukipaketin rahoitusoperaation on tarkoitus käynnistyä.
Julkaistu 30.03.2021 09:24

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Saksan perustuslakituomioistuin on estänyt maan presidenttiä Frank-Walter Steinmeieria toistaiseksi allekirjoittamasta lakia, joka vahvistaa Saksan osallistumisen EU:n elpymispakettiin. MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että käsittelyaika saattaa venyä pitkäksi.

– Kyllä tämä tarkoittaa ainakin viivästystä Saksan päätösten suhteen. Päätökset pitäisi saada seuraavan kahden kuukauden aikana kaikista EU-jäsenmaista, jotta pysyttäisiin siinä aikataulussa, minkä EU on määritellyt tälle operaatiolle, Piuhola sanoo.

Piuhola arvioi tuomioistuimen käsittelyajan vähintään kuudeksi viikoksi. 

– Mutta se voi olla jopa kolme kuukautta. Sillä ei ole mitään määräaikaa. Keskimäärin nuo käsittelyt ovat kestäneet noin kahdesta kolmeen kuukautta. 

– Yllättävintä tässä oli se, että perjantaina Saksan liittopäivät päättivät suurella enemmistöllä, että Saksa hyväksyy tämän paketin ja myös liittoneuvosto hyväksyi sen. Mutta muutaman tunnin kuluttua perustuslakituomioistuin kielsi Saksan presidenttiä allekirjoittamasta päätöstä. 

Nyt odotellaan perustuslakituomioistuimen perustelevan päätöksensä. 

Paketista kieltäytyminen olisi "erikoinen ja kova päätös"

Empimisen taustalla on se, että elpymispaketti olisi EU:n jäsenmaiden perussopimuksen vastainen. Entä jos perustuslakituomioistuin päätyisi tälle kannalle? 

– Kyllä se olisi aika erikoinen ja kova päätös. Tätä keskusteluahan on käyty monessa maassa – myös Suomessa. Myös EU-tuomioistuin on ottanut tähän kantaa ja todennut, että tämä ei tarkoita sitä.

– Ei tässä olla muodostamassa mitään fiskaaliunionia, joka olisi vuosittaisesta rahoituksesta ja lainanotosta riippuvainen. Tässä on kysymys kertaluontoisesta rahoitusoperaatiosta eli tuesta ja lainoista, jotka jäsenvaltiot ottavat EU:n nimissä. 

Tukipaketin siirtyminen tuomioistuimen käsittelyyn on herättänyt hämmennystä. 

– Poliitikot olivat hivenen yllättyneitä. He olivat odottaneet, että perustuslakituomioistuin olisi tätä jo käsitellyt, eikä sitten vasta kun päätökset oli jo liittopäivillä tehty. 

Tuoreimmat aiheesta

EU