Mitä joulukuuselle kannattaa tehdä ja mihin se lopulta päätyy? Näin vältät selkeimmät sudenkuopat kuusenkierrätyksessä pääkaupunkiseudulla

6:05img
Julkaistu 06.01.2020 20:37
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Loppiaisena on tapana riisua joulukuuset koristeistaan, napata joulutähti latvasta ja raahata kuusi ulos. Muutama seikka kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

Heti alkuun hyvät uutiset pääkaupunkiseudun asukkaille. Vaikka ei olisikaan lännen nopein liikkeissään, ei hätää: joulukuusia ehtii viedä ulos vielä helmikuun loppuun saakka. HSY kerää maksutta joulukuusia asuinkiinteistöstä, kouluista ja päiväkodeista pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella helmikuun loppuun saakka. Vaikka loppiaisena kuusi olisi vielä jäänyt sisätiloihin, aikaa on ruhtinaallisesti.

Aiemmin kerroimme hiljattain elvytetystä kututuroihin liittyvästä perinteestä, jossa joulukuuset lasketaan loppiaisen tienoilla jään alle. Kuusesta muodostuu tällöin kutualusta ahvenille, ja kala syö paikalla kevään kynnyksellä hyvin.

Lue lisää: Joulukuusten elämä jatkuu avannossa kalojen kutupaikkana – vanha perinne elpyy Suomessakin

Kututuroihin tarvitaan kuitenkin lupa, joka voi olla pääkaupunkiseudulla hankala saada. Huomattavasti helpommalla pääsee yksinkertaisesti viemällä kuusen asuinkiinteisössä osoitetulle paikalle jätetilan tai -astioiden lähelle. Tärkeää on huolehtia, ettei se tuki kulkuväyliä, tai jää lumen alle, mikäli lunta vielä pääkaupunkiseudulla saadaan. 

– Kannattaa laittaa se näkyvälle paikalle, jotta kuljettaja sen helposti löytää. Sitä ei kannata mielellään pilkkoa, koska kuljettajan on hankalampi se ottaa. Helpointa on kopata koko kuusi kouraan, HSY:n ryhmäpäällikkö Sari Kemppainen vinkkaa. 

Kuusta ei kannata myöskään viedä jätetilaan, koska siellä voi tulla nopeasti ahdasta. 

Joulukuuset viedään tammi-helmikuun aikana Espooseen Ämmässuon biojätekeskukseen haketettavaksi. Vuosittain pääkaupunkiseudulla kerätään noin 55 000 joulukuusta, joista saadaan yhteensä noin sata tonnia haketta. Lopulta haketta voidaan käyttää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa. 

Mutta mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, kun kuusesta haluaa päästä eroon? Kävimme kysymässä sitä HSY:n ryhmäpäällikkö Sari Kemppaista. Katso haastattelu yllä olevalta videolta. 

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live