Mitä kehossa tapahtuu viimeisinä hetkinä? Poismeno on ohjelmoitu meihin solutasolla: "Kuolema hoitaa kehon ja keho hoitaa kuoleman"

Kuolemakirjailija Jaana Ahlblad vieraili Studio-ohjelmassa ja kertoi, mitä kehossa oikeastaan tapahtuu kuoleman hetkellä. Videolla hän avaa myös sitä, mihin Suomalaiset yleisimmin menehtyvät.

Kuolemasta puhutaan harvoin ilman suuria tunteita. Kuolemakirjailija Jaana Ahlblad sen sijaan näkee tarpeellisena, että ihmiset ymmärtävät kuolemaa myös faktapohjalta.

– 94 prosenttia suomalaisista kuoli viime vuonna sairauteen eli vain 6 prosenttia kuoli niin sanotusti ei luonnollisista syistä, Ahlblad sanoo.

Vaikka ihminen onnistuisi välttymään sairauksilta, ei tämä tarkoita, että voisi elää ikuisesti. Kuolema on ohjelmoitu ihmiseen solutasolla, selittää Ahlblad. Soluille on siis määritelty tietty aika, jolloin ne lopettavat toimintansa.

– Silloin meidän elimistömme alkaa rapautua, me haurastumme, meistä tulee heikkoja ja sitten nämä prosessit yksi toisensa jälkeen sammuvat. Me ikään kuin hiivumme pois, Ahlblad selittää.

Ihmiskeho pettää väistämättä

Ihmiskeho alkaa siis vääjäämättä rapautua jossain vaiheessa solutasolla. Tämän arvioidaan tapahtuvan noin 120–130 ikävuoden paikkeilla. Kuolemista ei siis tarvitse siinä mielessä murehtia ennakkoon.

– Kuolema hoitaa kehon ja keho hoitaa kuoleman, että siitä meidän ei ole syytä olla huolissamme, Ahlblad summaa.

Kuolemasta Studio-ohjelmassa sunnuntai-iltana keskustelivat myös kansanedustaja Jyrki Kasvi sekä muusikko Mikko Kuustonen

Lue myös:

    Uusimmat