Nuorten sosiaalisen median käyttö lisääntyy ja käyttäjien ikä laskee. Perheessä on hyvä tietää, mitä lapsi uudessa ympäristössä tekee ja keitä hän siellä tapaa.
Nykyisin lähes neljäsosa 16-vuotiaista viettää viikossa 14–16 tuntia sosiaalisessa mediassa. Käyttö on lisääntymään päin, sanoo Ehkäisevä päihdetyö -yhdistyksen internet- ja mobiilityöstä vastaava Ilmo Jokinen.
– Se on helpompaa, koska se on kännykässä. Se on mukana koko ajan ja se on vallankumouksellinen juttu. Kun nuori ihminen kävelee kadulla, niin hän ei vain kävele kadulla vaan hän on erilaisten sovellusten avulla yhteyksissä eri paikkoihin.
Myös sosiaalista mediaa käyttävien ikä laskee. Jokisen mukaan 8–9-vuotiaat voivat jo olla sosiaalisessa mediassa.
– Iso raja on, osaako kirjoittaa vai ei. Nuorimmille sosiaalinen media on leikkimistä ja pelaamista.
Kysy sosiaalisen median tapahtumista
EHYT ry:n Ilmo Jokinen kannustaa vanhempia kysymään nuorelta sosiaalisen median tapahtumista.Mari Mäkinen / MTV3
Vanhempien kiinnostus lapsen ja nuoren koulupäivää kohtaan kannattaa ulottaa sosiaalisen mediaan. Samalla tavalla, kun kysytään koulupäivän sujumisesta, voisi opetella kysymään sosiaalisen median tapahtumista.
– Kenen kanssa juttelit, mitä teitte. Se on tavallinen asia, mistä puhutaan eikä se ole nuoren oma asia vaan se on samalla lailla perheen yhteinen juttu, Jokinen sanoo.
Jokisen mukaan vanhempien vastuuna on sosiaaliseen mediaan tutustuminen, kuten lapsen ja nuoren muihinkin harrastuksiin.
– Sosiaalinen media on uusi ympäristö, missä tavataan ihmisiä ja koska se on lapsen ympäristö, täytyy vanhempien olla siitä perillä.
Jokinen sanoo, ettei lapsi tai nuori tarvitse yksityistä aikaa sosiaalisessa mediassa olemiseen vaan aikuinen voi mennä tietokoneen viereen seuramaan esimerkiksi pelaamista samalla lailla kuin urheiluharrastusta kentän laidalle.
Ilmo Jokinen Huomenta Suomessa 19.9.2013
Sumo video id
Lue lisää:
MTV3 Koti:
EHYT ry: Sosiaalisen median huoneentaulu tuo tukea vanhemmille
Kuvat: Colourbox, MTV3
Teksti: Mari Mäkinen