Mitä media saa julkaista ja missä menee raja? Tällaiset ovat journalistin ohjeet vapauttavien Marin-päätösten taustalla

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi perjantaina tiedotusvälineille vapauttavat päätökset pääministeri Sanna Marinin juhlintakohun uutisoinnista eri medioissa. 

JSN otti käsittelyyn 16 uutisoinnista tehtyä kannetta ja antoi ratkaisunsa viidessätoista niistä. Kaikki päätökset olivat vapauttavia, toisin sanoen media on neuvoston mukaan toiminut journalistin ohjeiden mukaan. 

Kantelut oli tehty Helsingin Sanomien, Iltalehden, Ilta-Sanomien, Yleisradion sekä MTV Uutisten kohua koskeneista jutuista.

Vapauttavista päätöksistä huolimatta neuvosto antoi usealle medialle moitteita erityisesti verkossa julkaistuihin jälkikäteen tehtyjen muutosten merkitsemättä jättämisestä. Valtaosa päätöksistä oli yksimielisiä, mutta kolmesta äänestettiin. 

Mitä ovat journalistin ohjeet ja mitä JSN tekee?

Julkisen sanan neuvosto tulkitsee sitä, miten journalistit noudattavat journalistin ohjeita.

Journalistin ohjeet on laadittu ohjaamaan kaikkea journalistien työtä ja hyvää journalistista tapaa. Kustantajien ja toimittajien perustama JSN arvioi hyvien journalististen tapojen toteutumista journalistin ohjeita tulkitsemalla. Kuka tahansa voi tehdä kantelun tiedotusvälineen julkaisemasta materiaalista JSN:lle. 

Journalistin ohjeiden tavoitteena on edistää journalistien ammattieettistä keskustelua ja tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä. Ne perustuvat jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoa.

Journalistin ohjeet on koottu alan itseääntelyä varten eikä niitä ole tarkoitettu käytettäviksi rikos- tai vahingonkorvausvastuun perusteena. 

Sanna Marinin bilekohun uutisoinnista tehtyjen kanteluiden keskeinen osa liittyy journalistin ohjeiden kohtaan 27, joka käsittelee yksityisyydensuojaa.

27. Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.

Lähde: jsn.fi/journalistin-ohjeet

Osa kanteluista liittyi muihin journalistin ohjeiden kohtiin, joita olivat: tietojen tarkistaminen (ohje 10), lähdekritiikki (ohje 12), julkaisujen muokkausmerkintöjen asianmukaisuus (ohje 20), mielipiteen sekoittuminen tosiasioihin (ohje 11) sekä kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuneiden kuuleminen (ohje 21).

Lue journalistin ohjeiden määritelmä Julkisen sanan neuvoston sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat