Julkisen sanan neuvosto: Ylelle langettava päätös Sipilä-kohussa

sipila_yle
Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on saanut langettavan tuomion pääministeri Juha Sipilään (kuvassa) liittyvässä kohussa. 
Julkaistu 23.03.2017 14:02(Päivitetty 23.03.2017 14:06)

MTV UUTISET

Julkisen sanan neuvosto on antanut Yleisradiolle langettavan päätöksen pääministeri Juha Sipilään liittyvässä kohussa. Yle sai äänestyspäätöksellä journalistiseen päätösvaltaan liittyvistä kanteluista 6–6 langettavan ratkaisun. Kun äänet ovat tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee.

Julkisen sanan neuvosto antoi virheen korjaamisesta Ylelle vapauttavan ratkaisun. Neuvosto antoi myös lausuman, jossa se käsitteli pääministerin toimintaa.

Julkisen sanan neuvosto JSN antoi tänään pidetyssä kokouksessaan kaikkiaan kaksi päätöstä, jotka liittyivät Ylen 25. marraskuuta 2016 julkaisemaan juttuun ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta”.

Ensimmäisessä ratkaisussa on kyse siitä, onko Yle rikkonut virheen korjaamiseen liittyvää Journalistin ohjeiden kohtaa 20 tai otsikkoon liittyvää Journalistin ohjeiden kohtaa 15. Neuvoston mukaan Yle kertoi juttuun tehdyistä muutoksista epäjohdonmukaisesti, mutta jutussa tai sen alaotsikossa ei ollut virhettä. Pelkästä muokkaamisesta ei ollut välttämätöntä kertoa yleisölle.

Ylen toiminta poikkeuksellista

Toisessa ratkaisussa JSN antoi Ylelle langettavan Journalistin ohjeiden kohtien 2 ja 3 rikkomisesta.

Kohdat ovat seuraavat:

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Kantelu kohdistui myös sananvapauden rajoittamiseen ja Journalistin ohjeiden kohtaan 1. Niitä Yle ei JSN:n päätöksen mukaan rikkonut. Julkisen sanan neuvosto totesi, että päätoimittajalla on valta ja vastuu julkaisemispäätöksistä. Tämä tarkoittaa, että hän voi myös päättää julkaisemisen rajoituksista eikä tämä ole toimittajien sananvapauden rajoittamista

Päätös oli äänestyspäätös, joka syntyi äänin 6–6. Kun äänet ovat tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee.

Julkisen sanan neuvoston mukaan tässä tapauksessa on nähtävissä paljon piirteitä, joita voi tulkita siten, että päätoimittaja on taipunut ulkopuoliseen painostukseen. Kuten neuvosto on todennut päätöksissään 6405, 6449/YLE/16 ja 6403/YLE/16, jutussa ei ollut pääministeriin kohdistuvaa erittäin kielteistä julkisuutta eikä myöskään olennaisia asiavirheitä.

Yle teki tästä huolimatta pääministerin yhteydenottojen jälkeen jutun muokkaamisessa ja sitä seuranneessa aiheen käsittelyssä useita poikkeuksellisia ratkaisuja, jotka myötäilivät pääministerin näkemyksiä.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilä-kohu