Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin mukaan hoitajat näkevät vanhusten kaltoinkohtelua työssään jatkuvasti lähinnä resurssipulan takia.
Valviran kyselyssä jopa 93 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisten yksiköiden työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua työssään. Valvira luokittelee kaltoinkohteluksi vanhuksen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden vaarantava teko tai tekemättä jättäminen.
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tulkitsee kyselyn suuren luvun johtuvan enemmänkin siitä, että hoitajat pitävät puuttellista hoitoa kaltoinkohteluna kuin siitä, että hoitajat tieten tahtoen kiusaisivat vanhuksia työssään.
– Kun hoitajat näkevät, että työt pitäisi tehdä tietyllä tavalla, mutta resurssipulan takia näin ei tehdä, he kokevat sen kaltoinkohteluna. Esimerkiksi vanhojen ihmisten sairaalahoidossa potilaita pitäisi nostaa noin 25 kertaa ylös, jotta potilaan lihasmassa alkaisi uudelleen kehittyä. Mutta resurssipulan takia näin ei tehdä, ja se koetaan kaltoinkohteluksi, koska tiedetään, ettei se ihminen enää nouse sängyn pohjalta.
Paavolalla ei ole tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon hoitajat raportoivat kollegoidensa suoranaisista virheistä eteenpäin.
– Jäsenet ovat kuitenkin kertoneet meille, että jos he näkevät esimerkiksi fyysistä väkivaltaa, he kyllä kertovat sen esimiehilleen.
ÄÄNESTYS Vanhustenhoito