Porissa Satakunnan Museo on avannut niin sanotun mysteerikirjekuoren, jonka varakas liikemies ja pankinjohtaja Rafael Mellin lahjoitti Pori-Seuralle vuonna 1958, kun kaupunki täytti 400 vuotta.
Kirjekuori oli sinetöity. Mellin kirjoitti kuoren päälle käskyn, jonka mukaan kirjeen saa avata aikaisintaan vuonna 2020. Voit katsoa videon kirjeen avaamisesta jutun yltä.
Pori-Seuran edustajat murretaiteilija Elina Wallin ja Sirkka-Liisa Hakala vetivät puolen päivän jälkeen valkoiset kumihanskat käteen ja tarttuivat sinettikuoreen museon Taavi-lavalla.
He ilmoittivat, ettei uljasta kuorta hennota murtaa, vaan se leikataan auki.
Kello 12.27 kuoren sisältä paljastui vihreä paperikääre, jonka sisällä puolestaan oli ruotsiksi kirjoitettu kirje ja pankkitoimintaan liittyvä muistikirja.
– Täällähän on varmasti suorastaan salaisuuksia, Hakala arvioi ja tarkastelee kirjaa.
– Ilmeisesti tässä on tietoja asiakkaista ja heidän taustaansa. Voi olla, että täällä on kätkettyjä skandaaleita.
Pori-seuralaiset arvioivat, että kirjaan pitää perehtyä tarkasti ja kääntää se suomeksi. Vasta sitten selviää, mitä kirja todellisuudessa sisältää.
Sivistynyt herrasmies
Tilaisuuden alussa Hakala kertoi, mitä jälkipolvet ovat kertoneet kirjeen kirjoittajasta.
– Tiedämme Mellinistä suhteellisen vähän, mutta hän on ollut seurapiirien jäsen ja porilainen herrasmies. Hän on ollut hyvin tunnettu. Perimätiedon mukaan hän oli pidättyväinen eikä tuonut itseään esille. Sivistynyt ja taiteita harrastava, nykysuomella sanoen introvertti, Hakala sanoi ennen avaamista.
– Kuorta ei ole ihan hirveästi käpälöity tai mietitty, mitä siellä saattaisi olla. Inspiraationsa kirjeeseen Mellin kuitenkin sai melko varmasti Porin 400-vuotisjuhlasta.
Kuoren päälle kirjoitettu merkintä on antanut vihiä siitä, että kirje sisältäisi jonkinlaisen Mellinin tekemän muistikirjan.
”Sisältö: Muistikirja. Lahjoitetaan Pori-Seuralle, Pori. Sinetin saa murtaa aikaisintaan vuonna 2020. Norrköping 5. helmikuuta 1958. R. Mellin”, kuoren päällä lukee suomennettuna.
Rafael Mellin teki työuransa Porissa pankkialalla. Eläköidyttyään hän muutti Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden. Myös Mellinin isä oli keskeinen henkilö Porin liike-elämässä.
Satakunnan Museon tiedotteessa Mellinin kuvaillaan olleen "naimaton herrasmies, Porin ruotsinkielisen säätyläistön edustaja ja kulttuurin ystävä".
Rafael Mellin kuoli vuonna 1965. Hän oli aikansa merkkihenkilöitä porilaisessa liike-elämässä.