Porin mysteerikirjeen kirjoittajan haudantakaiset yllätystempaukset eivät jää tähän – kaupunginarkiston holvissa lepää mysteeriarkku: rautasalvat saa aukoa vasta 2056

12:15img
Näin yli 60 vuotta sinetöitynä ollut mysteerikuori aukeni – katso video!
Julkaistu 05.03.2020 10:41
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Tuhansien suomalaisten katseet nauliintuivat eilen Porin kaupungista kantautuvaan, historiaa havisevaan uutiseen eli liikemies Rafael Mellinin jälkipolville jättämään salaperäiseen kirjeeseen. Eikä siinä vielä kaikki: Porin kaupunginarkistossa lepää myös mysteeriarkku.

1965 kuollut porilainen liikemies muutti elämänsä ehtoopuolella Ruotsiin, mutta päätti ilahduttaa rakkaan kotikaupunkinsa väkeä vielä haudankin takaa aikakapseloiduilla yllätyksillään.

Lue myös: Porin salaperäisen mysteerikuoren arvoitus ei täysin ratkennut – kirjeestä paljastui pankkimaailmaan kytkeytyvä muistikirja: "Voi olla, että täällä on kätkettyjä skandaaleita"

Eilen Satakunnan Museon lavalla avattiin sinetöity mysteerikuori, jonka Rafael Mellin oli käskenyt avata aikaisintaan vuonna 2020. Kuoresta paljastui pankin asiakkaiden luottotietoja sisältänyt muistikirja ja ruotsinkielinen saatekirje.

Museon Youtube-lähetystä avaamistilaisuudesta seurasi parhaimillaan noin 18 000 katsojaa.

Mellinin jälkipolville jättämät yllätykset eivät kuitenkaan lopu tähän.

arkku1

Arkku saapui Poriin 1966. Se lepää kaupunginarkiston holvissa.

Arkku lahden takaa

kuva_2._011857_r.mellin_satm

Rafael Mellin oli menestystä niittänyt liikemies ja kulttuurin ystävä, joka muisti kotikaupunkiaan vielä naapurimaahankin muuton jälkeen.

Vuonna 1966, vuosi liikemiehen kuoleman jälkeen, Poriin saapui raskastekoinen puuarkku, jota järeätekoiset rautasalvat suojaavat. Tavaran matka Ruotsista Suomeen kesti, koska sinetöity lähetys se aiheutti suurta hämmennystä tullivirkailijoissa.

– Mellin oli itse sulkenut arkun järeätekoiset lukot ja hukannut avaimet henkilökohtaisesti. Ilman raakaa väkivaltaa sitä ei helposti avatakaan, Pori-seuran jäsen Sirkka-Liisa Hakala mainitsi eilen kirjeen avaamistilaisuudessa.

Mellinin oman ilmoituksen mukaan arkku sisältää postimerkkejä. Sisältö kuuluu Satakunnan Museolle. Arkku on sijoitettu Porin kaupunginarkiston holviin vuonna 1966, todennäköisesti siksi, ettei museolla ollut tuolloin riittävän turvalliseksi katsottuja tiloja.

Museolla on oikeus avata arkku kaksi vuotta ennen kuin Porin kaupunki täyttää 500 vuotta eli aikaisintaan vuonna 2056. Mellinin kehotuksen mukaan museo voi myydä merkit kokonaan tai osittain ja hankkia varoilla kokoelmiinsa museoesineitä.

Kyseessä on siis Mellinin kuolemanjälkeinen lahja 500-vuotiaalle kotikaupungilleen.

Lupausten lunastaja

mellin_etupuoli

”Sisältö: Muistikirja. Lahjoitetaan Pori-Seuralle, Pori. Sinetin saa murtaa aikaisintaan vuonna 2020. Norrköping 5. helmikuuta 1958. R. Mellin”, eilen avatun mysteerikuoren päällä luki suomennettuna.

Rafael Mellin teki työuransa Porissa pankkialalla. Eläköidyttyään hän muutti Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden. Myös Mellinin isä oli keskeinen henkilö Porin liike-elämässä.

Mutta miksi naimaton, sivistynyt ja kulttuurille omistautunut herrasmies halusi järjestää tuleville sukupolville kiehtovia mysteeritempauksia?

Siihen tuskin saadaan koskaan täyttä varmuutta. Amanuenssi Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta arvelee, että arkun sisältölupaus pitänee paikkansa – vaikka ilmoilla onkin jälleen kutkuttavan mysteerin tuntua.

– Mellin kertoi, että mysteerikuori sisältää jonkinlaisen muistikirjan, kuten se sisälsikin. Taustalla ei ollut mitään jekkua. Siten voi olettaan, että arkussa on postimerkkejä, kuten hän on luvannut. Mutta emmehän me ihan varmaksi voi vielä tietää, Jakomaa sanoo.

Vastausta saamme odottaa vuoteen 2056 saakka.

saate

Mysteeriarkun päällä on saatekirje menneiltä vuosikymmeniltä.

Tuoreimmat aiheesta

Pori