Mitä autolle tapahtuu, kun sen bensatankki tyhjenee kokonaan, vai tapahtuuko mitään? Kun autoilija ajautuu tähän harmilliseen ja kiusallisen usein jopa itse aiheutettuun tilanteeseen, huoli auton toimintakyvystä ja mahdollisista korjauskuluista nostaa herkästi päätään.
Kuinka yleistä auton hajoaminen polttoaineen loppumisen johdosta oikein on? Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen korostaa että hysteriaan tai paniikkiin ei sen suhteen ole syytä.
– Pieni teoreettinen mahdollisuus on olemassa, että jotain ajamiseen vaikuttavia vaurioita tai ongelmia voi sen seurauksena ilmaantua. Kovinkaan yleistä se ei kuitenkaan ole, hän linjaa.
Varmista polttoaineen sopivuus
AKT:n lakkojen seurauksena on kyseenalaistettu polttoaineiden riittävyys huoltoasemilla. Mikä neuvoksi, jos omaan autoon sopivaa polttoainetta ei sattuisi löytymään?
Vaihtoehtoja saattaa olla, mutta omaan autoon soveltuvat polttoaineet on syytä tietää tarkasti.
Lue myös: Teollisuusliitto: Polttoainejakelu yhä lakkojen piirissä
– Monessa bensa-autossa toimii sekä 95- että 98-oktaaninen polttoaine. Tämä täytyy tietenkin aina varmistaa etukäteen. Usein sallitut oktaanimäärät on merkattu polttoaineen täyttöluukun sisäosaan, Vesalainen vinkkaa.
– Diesel-autojen osalta tilanne on ongelmallisempi, koska niihin käy ainoastaan diesel polttoaineet. Tavallisen dieselin lisäksi tarjolla saattaa olla biodieseliä, mutta senkin sopivuus omaan autoon on oleellista tarkastaa ennen tankkausta, hän lisää.
Lue myös: Neste sai toimitettua polttoaineita asemilleen – eniten puutteita dieselissä
Jos sitten bensa pääsee loppumaan, miten kannattaa toimia? Lue täältä Vesalaisen vinkit kiperiin tilanteisiin: