MTV Uutiset on kertonut puolikuntoisten lasten lisääntyneestä määrästä päivähoitopaikoissa. Useat asiaa kommentoineet lukijat ovat vahvistaneet, etteivät uskalla jäädä lapsen kanssa kotiin, sillä työnantaja ei katso tilannetta hyvällä. MTV Uutiset selvitti, mitkä ovat sairaan lapsen vanhemman oikeudet ja mitä kotiin jäävältä voidaan vaatia.
MTV Uutiset tavoitti kahden ammattiliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Palvelualojen ammattiliiton Pamin edustajat, joilta kysyttiin kommentteja tilanteesta.
– On havaittavissa selkeä tiukentuminen siihen, millaisin todistuksin ja vakuutuksin työnantajalle toimitetaan tieto siitä, että lapsi on kipeänä.
– Lääkäriajan saaminen lapselle voi olla hankalaa ja se voi johtaa siihen, että pientä lasta lähdetään viemään terveyskeskuskierrokselle. Jos lapsella on vähäiset oireet, lapsi viedään mielummin päiväkotiin kuin hoidetaan kotona, PAM:in työympäristöasiantuntija Erika Kähärä myöntää.
2:12
Mitkä ovat työntekijän oikeudet?
Lapsen vanhempi voi jäädä hoitamaan sairastunutta lasta kotiin lain mukaan enintään neljäksi päiväksi kerrallaan. Tilapäinen hoitovapaa koskettaa lasta, joka ei ole täyttänyt vielä 10 vuotta.
Lain mukaan vanhemmat saavat olla tilapäisellä hoitovapaalla saman kalenterijakson aikana, mutta eivät yhtäaikaisesti. Työehtosopimuksesta riippuu kuitenkin, kuinka monesta päivästä sairastunutta lasta kotiin hoitamaan jäävälle maksetaan.
– Palkallisuus vaihtelee työehtosopimuksen mukaan. Meilläkin on useita työehtosopimuksia, 3-4 päivää palkallista vapaata on aika yleinen käytäntö. Kuitenkin esimerkiksi kunta-alalla saa olla vain kolme päivää palkallisena hoitamassa sairastunutta lasta. Asia kannattaa aina tarkistaa, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch sanoo.
– Täytyy muistaa, että kysymyksessä ei ole sellainen poissaolo, jonka tarkoituksena olisi saada lapsi terveeksi asti. Perinteisesti puhuttiin hoidon järjestelyajasta eli sinä aikana ehditään keksiä jokin ratkaisu, miten tilanteessa päästään eteenpäin, Kähärä jatkaa.
Työntekijä voi tarvittaessa sopia pidemmästä, palkattomasta poissaolosta. Lain mukaan työnantajan on pyrittävä järjestämään työt niin, että työntekijä voi tarvittaessa jäädä määräajaksi hoitamaan perheenjäsentä tai muuta läheistä henkilöä.
– Tämä vaatii työnantajalta joustoa ja se on sopimuksenvarainen asia. Lapsen ikä voi vaikuttaa, jos lapsen sairastumisen vuoksi täytyy olla pidempään töistä poissa, JHL:n Karrasch kertoo.
2:12
Tarvitaanko lääkärintodistusta?
Työnantaja voi itse päättää, haluaako se työntekijän esittävän lapsensa sairastumisesta ja siitä johtuvasta poissaolosta lääkärintodistusta.
Työnantaja voi vaatia lääkärintodistusta vaikka heti ensimmäisestä lapsen sairauslomapäivästä.
– Tässä voidaan käyttää myös paikallista sopimista työnantajan kanssa ja päättää, että työnantaja ei vaadi heti ensimmäisestä päivästä lääkärintodistusta. Mutta kyllä se hyvin tavanomaista on, että työnantaja vaatii lääkärinlausunnon tai vähintään terveydenhoitajan lausunnon, PAM:in Kähärä sanoo.
Siirtyykö loman lapsen sairastumisen takia?
Jos työntekijä sairastuu kesken vuosiloman, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Tämä ei kuitenkaan koske lapsen sairastumista.
– Siinähän idea on se, että jos työntekijä sairastuu, silloin hän ei toivu työn rasituksista. Silloin lomaa voi siirtää terveydellisin perustein. Tämä ei tule kyseeseen silloin, kun lapsi on sairas, JHL:n Karrasch sanoo.
Miten vuorotyö vaikuttaa?
JHL:n tulee sairauslomiin liittyen tiedusteluista erityisesti siitä, miten tulee toimia, jos lapsi sairastuu ja vanhemmat tekevät vuorotyötä. Lain mukaan vain toinen vanhempi saa jäädä kipeän lapsen kanssa kotiin.
Vuorotyötilanteet ovat tapauskohtaista ja työntantajan soviteltavissa, esimerkiksi voiko molemmat vanhemmat olla yhtä aikaa kotona, jos vuorotyö sitä edellyttää.
– Jos esimerkiksi henkilö on ollut juuri yövuorossa, voidaanko edellyttää sitä, että hän on kykenevä hoitamaan lasta. Tilanteen mukaan täytyy katsoa, miten työvuorot ovat menneet ja mikä on kohtuullista. Yleensä näistä joudutaan työpaikalla neuvottelemaan luottamusmiehen ja muiden toimesta. Pääpointti on se, että vanhemman pitää olla kykenevä hoitamaan lasta, Karrasch huomattaa.