Mitä tekisit, jos löytäisit kadonneen lompakon? Tutkijat kylvivät rahaa ympäri maailmaa – näin suurin osa ihmisistä toimi

1:54img
Videolla kerrotaan tuntemattomasta hyväntekijästä, joka maksoi kassalla toisen 300 euron laskun.
Julkaistu 28.06.2019 11:35

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaiset ja sveitsiläiset tutkijat huomasivat, että ihmiset palauttavat todennäköisemmin lompakon, jossa on käteistä kuin lompakon, jossa käteistä rahaa ei ole. Ja mitä enemmän kukkarossa oli seteleitä, sitä todennäköisemmin se palautettiin.

Science-tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus on kyynisyyttä lieventävää luettavaa. Ihmiset ympäri maailman näyttävät todennäköisemmin palauttavan rahaa sisältävän lompakon alkuperäiselle omistajalleen kuin laittavan rahat omiin taskuihinsa.

Tutkijat uskovat, että syy ilmiöön on, etteivät ihmiset halua mieltää itseään varkaiksi tai riistää toisen omaisuutta. He epäilevät, että poliitikot ja liikemiehet voisivat ehkäistä paremmin esimerkiksi veropetoksia käyttämällä moraalisia porkkanoita kuin rankaisevaa keppiä, The New York Times kertoo.

LUE MYÖS: Marty pelkäsi lompakkonsa kadonneen, kunnes löysi sen postilaatikostaan: "Anteeksi, että minulla kesti näin kauan"

Vain kaksi maata poikkesi trendistä

Tutkimusta varten tutkijat ”kadottivat” 17 303 lompakkoa 350 eri kaupungissa 40 eri maassa. 

Lompakoissa tai paremminkin korttikoteloissa oli avain, ostoslista, kolme identtistä bisneskorttia, joihin oli painettu fiktiivisen miehen nimi, sekä toimiva sähköpostiosoite. Ostoslista ja nimi vaihtuivat maan mukaan niin, että ostokset sopivat paikalliseen ruokakulttuuriin ja nimi oli maassa yleinen. Osassa lompakkoja oli 13,45 dollarin arvosta rahaa, noin 11,80 euroa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

shutterstock_407625853

Mitä enemmän lompakosta löytyi käteistä, sitä herkemmin se ilmoitettiin kadonneeksi. Kuvituskuva.

Tutkijoiden avustajat marssivat ”kadonneiden” lompakkojen kanssa esimerkiksi pankkeihin, museoihin, posteihin, hotelleihin ja poliisiasemille eri maissa. Kiireisiä näyttelevät avustajat ojensivat "löytämänsä" lompakon työntekijälle ja pyysivät tätä pitämään siitä huolta. Sitten tutkijat odottivat, kuka laittaisi viestiä sähköpostiosoitteeseen ilmoittaakseen lompakon kadonneeksi.

Kahta maata lukuun ottamatta useampi ihminen ilmoitti kadonneesta lompakosta kuin piti lompakon sisältöineen oletettavasti itsellään. Vain Peru ja Meksiko poikkesivat trendistä, mutta tutkijoiden mukaan ero ei ollut tilastollisesti merkittävä. Keskimäärin 40 prosenttia ihmisistä ilmoitti kadonneesta, jossa ei ollut käteistä. Jos lompakossa taasen oli käteistä, keskimäärin 51 prosenttia ihmisistä ilmoitti siitä.

LUE MYÖS: Koulun remontissa löytyi laukku vuodelta 1954 – mysteeri ratkesi sosiaalisen median avulla

Mitä suurempi summa, sitä herkemmin lompakosta ilmoitettiin

Tuloksista yllättyneet tutkijat toistivat kokeensa kolmessa maassa – Puolassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa –, mutta tällä kertaa osaan lompakoista oli piilotettu alkuperäistä seitsemän kertaa suurempi 94,15 dollarin summa.

Ällistys ei loppunut, kun tutkijat huomasivat, että entistä useampi ihminen ilmoitti palauttavansa lompakon, kun siellä oli enemmän käteistä. Keskimäärin 46 prosenttia ilmoitti tutkimuksen toisessa vaiheessa lompakosta, jossa ei ollut käteistä rahaa. Keskimäärin 61 prosenttia ilmoitti löytäneensä lompakon, jossa oli käteistä, ja keskimäärin 72 prosenttia lompakosta, jossa oli paljon rahaa.

LUE MYÖS: Mies otti maisemakuvaa ja unohti runsaan rahasumman sisältävän laukkunsa maahan – löytäjä oli onneksi rehellinen

Kadonneista lompakoista ilmoittaneet saivat viestin, jossa heitä kiitettiin ja heille kerrottiin, että he saisivat pitää lompakon sisällön tai lahjoittaa sen hyväntekeväisyyteen, sillä omistaja oli jo poistunut maasta.

Testatakseen, palauttaisivatko ihmiset oikeasti löytämänsä rahat, tutkijat toistivat kokeen Sveitsissä ja Tšekissä. Molemmissa maissa lähes kaikki ”kadonneeseen” lompakkoon jääneet rahat palautettiin lukuun ottamatta joitain kolikoita, joiden tutkijat uskovat voineen vahingossa tippua kotelolompakosta.

Useimmiten ”kadonneista” lompakoista ilmoitettiin Sveitsissä ja lukuisissa Skandinavian maissa. Kiinassa ja Marokossa puolestaan esiintyi eniten vilppiä.

Ihmiset eivät halua nähdä itseään varkaana

Tutkijoiden mukaan ihmisten sukupuoli, ikä, ystävällisyys, kiireisyys, pääsy tietokoneelle tai työtoverien, vartijoiden tai turvakameroiden läsnäolo ei vaikuttanut päätöksiin ilmoittaa lompakko kadonneeksi.

Tutkijat arvioivat, että ihmiset välittävät muiden hyvinvoinnista ja kokevat itsensä näkemisen varkaana vastenmielisenä. Jos lompakossa ei ole käteistä, siitä ilmoittamatta jättäminen ei tunnu varastamiselta. Mitä enemmän lompakossa taas on käteistä, sitä inhottavammalta tuntuu pitää se itsellään.

LUE MYÖS: Lompakko unohtui kotiin – Sanni maksoi ruokakaupassa lapsiperheen ostokset: ”Palautit uskoni ihmisiin”

LUE MYÖS: Koulun remontissa löytyi laukku vuodelta 1954 – mysteeri ratkesi sosiaalisen median avulla

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: The New York Times, IFL Science, Science

Tuoreimmat aiheesta

Raha