Koronaepidemia on aiheuttanut talousahdingon etenkin pelkillä lipputuloilla eläville kesäteattereille.
Uuden Iloisen Teatterin Kupla vai Uitti - kevätrevyyn ennakkonäytökset olisivat tavallisissa oloissa jo käynnissä.
– On hyviä päiviä ja sitten on päiviä, jolloin on koko ajan itku silmän takana, kuvailee UIT:n näyttelijä-ohjaaja Sari Siikander.
Tapaamme Linnanmäen pääportilla. Se on kiinni, eikä Peacock-teatteriinkaan ole korona-aikana menemistä.
– Kaikki se, mitä olen suunnitellut ja pää on tuottanut proggiksen eteen, valuu jonnekin tuntemattomaan, kuvailee kevätrevyyn ohjaajana toiminut Siikander.
UIT on päättänyt esityksen siirtämisestä ensi kesään. Sari Siikander iloitsee, että suurin osa lippunsa jo hankkineista on päättänyt siirtää sen ensi kesään.
– Poikkeuksellinen tilanne, koska apuja ei oikeastaan tule mistään muualta kuin yleisöltä, joka haluaa, että UIT säilyy hengissä. Toisena tukena ovat taiteilijat, jotka antavat työpanoksensa tästä tilanteesta selviämiseen,
– Nyt meidän pitää jotenkin kollektiivisesti suojella toisiamme ja luottaa, että 2021 on parempi, sanoo Sari Siikander ja herkistyy kyyneliin.
"Mahdoton tilanne"
Myös Suomenlinnan kesäteatterin Seitsemännen portaan enkeli -esitys myi alkuun lippuja vauhdikkaasti.
– Paljon on tehty töitä, ja kaikki näytti äärettömän hyvältä. Lippuja varattiin erinomaisella prosentilla, mutta sitten kun uutiset tulivat ja alkoivat pahentua, niin lipunmyynti hiljeni, kertoo Ryhmäteatterin johtaja Juha Kukkonen.
Esitys päätettiin siirtää ensi vuoteen.
– Ei olisi uskonut, että tämmöistä ylipäätänsä tapahtuu. Toivotaan, että valtio tulee jollain tavalla talkoisiin ja auttaa. Tämä on mahdoton tilanne, Kukkonen huokaa.
Ryhmäteatterin lipputulojen osuus vuosituloista on noin 60 prosenttia.
– Teattereita on todella vaikea laittaa järjestykseen. Joillakin tuet selvästi isompia, jolloin lipputulojen menetys ei ole niin merkittävää. Joillain taas, jos lipputulot menevät, teatterit ovat vaikeuksissa. Toivottavasti joku malli tulee ja nopeasti.
"Kaikki tulot menivät"
Tampereella toimiva Pyynikin kesäteatteri täyttää kesäkuussa 65 vuotta. Tarkoituksena oli juhlia Ihanat naiset rannalla ja Maukan ja Väykän kesä -esityksillä.
Nyt selvitellään, pystytäänkö tuotannot siirtämään ensi kesälle. Lipputulot muodostavat yli 90 prosenttia kaikista tuloista.
– Tältä vuodelta kaikki tulot ovat menneet. Vaikka meillä on tietysti keskeytysvakuutus, niin se ei juuri tätä pandemiatilannetta kata. Kaiken muun, mitä osasimme ajatella vakuutusta ottaessa, se olisi kattanut, harmittelee Pyynikin kesäteatterisäätiön toiminnanjohtaja Hanna Suurhasko.
Millaisia pelastusrenkaita nyt tarvittaisiin?
– Tietysti tarvitsemme ulkopuolista rahoitusta ja odottelemme valtion päätöksiä siitä, mitä meillä on mahdollista hakea, Suurhasko sanoo.
– Toivomme toki myös, että Tampereen kaupunki tässä tilanteessa pystyy auttamaan. Käytämme myös kaikki mahdollisuudet, mitkä säätiömuotoiselle toiminnalle on. Olemme hakeneet rahankeräyslupaa, jota ei vielä ole saatu. Varmaan muitakin mahdollisuuksia on tulossa, mutta niistä ei vielä ole tietoa.
"Kivi putosi niskaan"
Myös Turussa Samppalinnan Kesäteatteri viettää juhlavuotta. Näyttämölle oltiin 60-vuotisjuhlan kunniaksi tuomassa Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja.
– Samppalinnan Kesäteatteri on kannatusyhdistys, joka toimii pelkästään lipputuloilla sekä kahviomyynnillä. Meillä avustukset pyöreä nolla euroa, kertoo Samppalinnan Kesäteatterin Kannatusyhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Sankari.
– Meillä ei ole mitään takaturvaa. On ollut vuosia, kun on mennyt huonosti, niin me olemme pankkilainalla menneet eteenpäin.
– Täällä on vanha slogani, että "Usko ikuiseen poutaan ei horju". Tänä vuonna tapahtui se, että putosi kivi niskaan, Me olemme täysin tyhjän päällä.
– Emme ole yritys emmekä VOS-teatteri eli kuulumme siihen porukkaan, joka ei pääsääntöisesti ole kohdennettuna mihinkään tukien piiriin. Olemme oudosti väliinputoajia tässä systeemissä, Heikki Sankari harmittelee.
Korona-ongelmien ilmaantuessa Samppalinnan Kesäteatterilla oli 12 000 lippuvarausta.
– Aika monet heistä, jotka ovat jo maksaneet lippunsa haluavat rahansa takaisin. Tietysti haluamme sen tehdä. Emme voi tietää, mikä on yksityisten ihmisten taloudellinen tilanne.
Mielensäpahoittaja tuodaan näyttämölle ensi kesänä.